Laddar annons
29 Jan, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med pålitlig aussiblend

Det finns viner som ständigt år efter år ligger i topp i sin kategori. Den klassiska aussiblenden Penfolds Koonunga Hill Shiraz/Cabernet ett av de verkligt pålitliga, numera för 91 kronor. Nu är det rika och trevliga årgång 2011 som finns tillgänglig. Ett seriöst vin med bra struktur, komplexitet och längd. Det är också ett vin som vinner på att lagras länge, även med sin skruvkork. Då utvecklar den bordeauxliknande mognadstoner, till en bråkdel av priset.

 

Nya vintips denna vecka är bl.a. stor delikat sangiovese, finstämd billig pinot noir, ljuvlig torr riesling, toppchampagne, vingårdsbarolo med finlir, och ett måttligt dyrt lagringsvin från Douro.

Delikat sangiovese

I min smak är Poliziano de främsta vinhuset för toscanska Vino Nobile. Deras Vino Nobile di Montepulciano, 2010 för 191 kronor är en delikat och storslagen sangiovese med fina mineraliska terroirtoner. Stort vin redan nu och växer högt med fortsatt lagring.

Finstämd billig pinot noir

Lätta snygga pinot noirer är härliga viner, när du vill ha ett rödvin utan att det blir tungt. Passar väl till många pasta- och kycklingrätter. De senaste åren har vi fått in en hel del bra sådan från den nya vinvärlden. Australiensiska Windy Peak Pinot Noir, 2011 för 91 kronor är en ovanligt bra billig sådan. Torr snygg pinot för måttliga pengar med just stil hela vägen och bra slut. Riktigt delikat trots priset.

Ljuvlig riesling

Von Wining Win Win Riesling, 2011 för 131 kronor är en ny delikat torr Pfalzriesling med lätt örtiga toner och bra längd i BS. För att få in de mest lovande händer det att man drar ner priset lite extra i BS, för att få in vinet i ordinarie sortiment. Det har gjort denna snygga riesling till en verklig höjdare i prisklassen.

Toppchampagne

Även när det gäller riktigt bra champagner finns många av de allra bästa i Beställningssortimentet. Guy Charlemagne Grand Cru Blanc de Blancs Réserve Brut för 301 kronor är i sitt prisläge ovanligt härlig rik och läcker chardonnay champagne med ädla stora fina toner och långt spänstigt uppfriskande slut. Superbra till rimligt champagnepris. Beställ hem en låda och ha en riktigt bra huschampagne.

Stor vingårdsbarolo

Veckans nya vintips på lyxigare rödvin på Röttorps Bästa är Barolo Parafada Massolino, 2008 för 485 kronor. Läcker finstämd stor vingårdsbarolo av det delikata slaget med redan stort utvecklat slut. En måttligt hård barolo med burgundiska toner. Bör helst njutas i glas med bred midja, bourgognekupor.

Lagrings Douro

Jag tycker mycket om många av de moderna, stora lättvinerna från Dourodalen i Portugal. De kombinerar stor struktur och lång framtid med en speciell saftighet och rikedom. De utvecklas också rejält med lagring. Veckans billigare lagringsvintips är fyndiga Duorum, 2011 för 101 kronor. Bra rikt och ännu lite stramt med längd och komplexitet. Utvecklas mycket väl med lagring några år. Ligger i BS trots att varunummret indikerar motsatsen. En veckas leveranstid efter att Du beställt det på nätet är inget problem för lagringsviner.