Laddar annons
5 Feb, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med Montepulciano på två sätt

Nya vintips denna vecka är bl.a. stort vin på montepulciano, en verdicchio klassiker, halvtorr Rheingau riesling, bra portvin till rimligt pris, rosebubbel med klass, de bästa billiga vita och röda boxarna och finstämd röd lagringsbordeaux årgång 2011.  

Stora viner på/från Montepulciano

Nya årgången Cúmaro Conero Riserva, 2009 för 151 kronor är ännu ett stort vin på druvan montepulciano från vinhuset Umani Ronchi i Marche. Rikt strukturerat med mycket bra längd och innehåll i bra balans. Inte riktigt lika tät som 2008:an, men verkligt snyggt ändå för konsumtion nu (lufta gärna någon timme) och för längre lagring. Det finns också en stad som heter Montepulciano i Toscana, där man gör Vino Nobile på sangiovesedruvan. Det finns en förnämlig sådan just nu på Röttorps Bästa för 191 kronor. Namnlikheten är en ren tillfällighet.

Verdicchio klassiker

Vinhuset Umani Ronchi är kanske ännu mer känt i Sverige för sina härliga vita torra viner på verdicchio druvan.  Casal di Serra Classico Superiore, 2012 för 81 kronor är deras stora klassiker. Seriöst bra vin med komplexitet, friskhet och för 2012:an stor öppenhet bra långt utvecklat slut redan nu i ungdomen. Passar till allt som man kan ha vitt vin till.

Halvtorr Rheingau riesling

Mosel är de halvtorra rieslingvinernas främsta distrikt. Men det finns riktigt bra sådana också i Rheingau, som Kloster Eberbach Riesling Kabinett, 2012 för 101 kronor. Trevligt innehållsrikt och balanserat med bra syra. I tillväxt och trevligt ungfräscht nu. Kloster Eberbach är traktens stora gamla vinhus med en fantastisk massa gamla och unga viner.

Bra port till rimligt pris

Portviner finns i alla prisklasser. På Systemet är Graham's Six Grapes Reserve Port för 127 kronor det billigaste portvinet med klass. Köp aldrig något billigare. Relativt rikt och tätt med kraft och långa bra ungdomliga toner och lite sting i slutet. En premiumruby från ett av de bästa klassiska portvinshusen.

Rosébubbel med klass

För rosébubbel som görs med champagnemetoden, där bubblorna skapas vid en separat jäsning i varje enskild flaska, är mycket välförtjänt Rotari Rosé Brut, för 101 kronor, dominerande märke. Nu har nya årgången 2010 nått Systembolaget.  Torr, precis och rätt komplex med hyggligt långt finstämt slut. Årgången har lite högre mineralitet och aningen lägre fruktighet än tidigare, vilket för oss som gillar champagne är ett extra plus. Snyggt, vällagrat ca tre år, på fällningen och ändå mycket måttligt pris. Har för mig varit fynd i alla årgångar hitintills, sedan introduktionen för en hel del år sedan.

Bästa billiga röda boxen

Bästa billiga röda boxen idag på Systemet är il Conte Primitivo Negroamro, 2012 för 175 kronor per 3l. Rikt och mustigt med rätt bra toner och längd i rustik stil, mycket vin för pengarna hos detta seriösa vin med kraft.

Bästa billiga vita boxen

På Röttorps Bästa finns numera både en lite dyrare premiumbox och en billigare, enklare hygglig box av både vitt och rött. Casas Patronales Chard/Sauvignon Blanc, 2013 för 185 kronor är en riktigt hygglig billig vit torr box med fräschör och trevlig, ovanlig druvblandning från Chile. Passar väl till lättare och medelrika maträtter och även utan mat som drink.

Fin lagringsbordeaux årgång 2011

Det kom en drös röda bordeauxer för källaren från årgång 2011 nu i februari. Mest prisvärd i min gom var Château Poujeaux, 2011 för 291 kronor. 2011 är en klassisk bra årgång för de som gillar riktigt franska klassiska bordeauxer. De mulligare rikare 2010:orna har sina företräden men det blir lite nya världenstuk med hög alkohol, på en hel del av vinerna, vilket inte är Bordeaux’s bästa gren. Här är det mindre inställsamt och mer finstilt. Lagra minst 4 år och gärna avsevärt längre.