Laddar annons
25 Feb, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med elegant rosébubbel

Elegant rosébubbel, seriöst rött husvin, favorit Toscan, vitt fynd från Wagram, fusksauternes, vit boxad druvblandning och en överkomlig magnum för källaren är de nya vintipsen denna vecka på Röttorps Bästa.

Nya viner v09 2015 på Röttorps Bästa

Pongrácz Rosé, 131 kronor ligger lite i skymundan i Beställningssortimentet . Det är synd på denna delikata läckra champagnelika rosé som kanske främst är för skål och som sällskapsvin men också med sin fina torra fräschör och kvalificerade smakinnehåll, passar utmärkt till lättare maträtter. Gjord på samma druvsorter och med samma metoder som i Champagne i Kapprovinsen i Sydafrika.

Seriöst rött husvin

Réserve de la Condamine, 2013 för 71 kronor är ett utmärkt litet seriöst rödvin med bra struktur och innehåll i måttligt stram stil. Nu i en ny årgång som är aningen rikare än den förra med alla gamla fördelarna i behåll. Fyndigt bra billigt matvin till nästan allt från toppkooperativ i södra Frankrikes Fitou distrikt.

Favorit Toscan

Fonterutoli, 2012 för 151kr är just nu min favorit Toscan i denna lite exklusivare prisklass. Rikt välbalanserat vin med storslagen mäktig härlig komplex klangfärg som klingar hela vägen. En riktigt bra modern stor sangiovese.

Vitt fynd från Wagram

Leth Grüner Veltliner, 2013 för 81 kronor är en utmärkt bas grüner veltliner med längd och friska lätt kryddiga toner. Fungerar till allt inklusive att dricka utan mat som drink. Kommer från bra liten familjefirma i det måttligt kända Wagram distriktet i Österrike. Därför också tillgängligt till fyndpris.

Fusksauternes

Château du Juge, 2010 för 80 kronor per halvflaska är en alldeles utmärkt fusksauternes. Friskt, balanserat och ganska sött med komplexa bra långa tomer bakom. Denna nya årgång håller lite på sig nu och utvecklas nog en hel del med ytterligare lagring. Ovanligt fräscht och sött. Växer i Cadillac distriktet i södra Bordeaux på andra sidan floden från Sauternes.

Vit boxad druvblandning

De Bortoli Semillon Chardonnay, 2013 på box för 207 kronor per 3liter är en välbyggd vit torra matbox. Numera rätt vanlig druvblandning där semillonen främst ger syra och struktur och chardonnay druvan ger smakrikedom och en tuch av mullighet. Ovanligt just eftersmak för box i denna prisklass.

Storleken betydelsefull i källaren

Viner utvecklas mycket olika på olika förpackningar. Mitt tips på riktigt bra röd premiumbox denna vecka är Vila Santa Reserva. Den skall naturligtvis inte lagras, det är aldrig bra med boxar. Samma vin på flaska växer riktigt mycket med flera års lagring. Jag har just njutit av min sista 2005:a. Allra bästa blir det om man lagrar magnumflaskor eller ännu större. Då mognar vinet lite långsammare och blir i slutändan ännu bättre. Vill man köpa en överkomlig bra röd magnumbutelj för lagring, är samma vin som boxen, Vila Santa Reserva mag, 2012, för 203 kronor är toppval. När Du tar upp en sådan magnum efter lagring om 5-7 år, är det en stor vinupplevelse till mycket rimlig kostnad.