Laddar annons
22 Mar, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vilken Masi Amarone passar för Dig?

När en vintyp blir mycket populär så kommer det fram en hel del viner som formellt uppfyller reglerna, men saknar förtjänsterna. Amarone är idag ett sådant vin, där många vill tjäna en hacka. Idag finns det 13 Amarone som kostar 159-200 kronor. I det prisläget blir det ingen riktig Amarone, med vinets alla kvaliteter. Skall det bli bra, är startnivån ca 250 kronor.

 Costasera en Amarone för alla

Bäst just nu i den prisklassen är i min smak Masi Amarone Costasera, 2009 för 284 kronor. Både lättillgängligt, saftigt och generöst och ändå seriöst balanserat med grepp och genomklang i eftersmaken. Ett storartat vin för smakrika kötträtter, ostar och inte minst ren. Bra Amarone är ett mycket koncentrerat vin som har potential att utvecklas till något riktigt stort med långlagring. Tar man en bra årgång av Costasera, (det talar producenten om genom att det blir fem stjärnor på flaskan de åren) och lagrar den ända uppåt 20 år från skörd, växer vinets nyanser och innehåll till något långt mer storslaget. Det blir då ett magnifikt fortfarande lättbegripligt vin.

Läs också: Välj rätt Amarone

Chefen för de stora Amaronehuset Masi, Sandro Boscaini, var här i veckan och höll en mycket upplysande provning av sin Amaroneportfölj i olika åldrar. Där provade vi Costasera 2009, 2000 och 1997. När vinet blir äldre tappar det lite av saftigheten och får istället mäktiga komplexa toner inklusive en tuch av mörk choklad. Även 1997:an var ännu på väg upp, i min smak, och skulle inte må illa av 5-6 år till. Fortfarande finns det en levande fruktighet i vinet vid sidan av allt annat som utvecklas. I BS finns också 1998:an med en specialetikett av Ernst Billgren för 500 kronor. Costasera är en Amarone för alla.

 Vaio Armaron, Amarone för sparsmakade

Masi gör också den mycket speciella Amaronen Vaio Armaron Sergio Alghieri. Det var den allra första Amaronen som såldes i Sverige, någonstans kring mitten av 1980-talet. Gården har sitt namn efter Dantes son som ägde den på 1300-talet, den är fortfarande i släkten. Vinet lagras en tid på körsbärsträfat och innehåller en speciellt klon av Molinara som man utvecklat på gården. Även här provade vi 1997 och 2000 och den nu aktuella årgången 2007. Jag uppfattar Vaio Armaron som lite torrare mindre generöst och mer precist och delikat och också ännu mer givande att lagra länge. Prisläge för 2007:an är 395 kronor. Det släpptes en liten skvätt av 1995:an nyligen för 1145 kronor och det finns just nu, 4 flaskor kvar. Vaio är en speciell Amarone för sparsmakade konsumenter.

 Riserva di Costasera Amarone för många

På den senaste tiden har Masi också utvecklat en Riserva di Costasera. Här har man valt ut särskilt bra druvor från bra år. Man har lagt till druvsorten oseleta (10%). En tuff druva som ger mycket färg och struktur, lite av Veronas petit verdot. Annars är ju de klassiska druvorna för Amarone, mest corvina en rejäl dos rondinella och ett stänk molinara. Man torkar också druvorna lite längre, över 120 dagar, i små trälådor, innan man krossar dem och jäser vinet. Resultatet är en lite större och något stramare Amarone med stor rikedom. Det finns inga gamla Riserva di Costasera att prova än, men det är helt klart att det kommer att bli ett ännu större lagringsvin än den vanliga Costaseran. Prisläget för 2008 är 473 kronor. En Amarone för många.

 Campolongo di Torbe, Amarone för subariter

I Masi’s Amaroneportfölj finns också två fantastiska vingårdsamaroner. De har gjorts sedan 1964. Båda var också med i årgångarna 2007, 2000 och 1997 i veckans Masiprovning. Campolongo di Torbe är den som man först förälskar sig i av de två. Den kombinerar sin härliga personliga mäktiga nyansrikedom med en omedelbar generositet och känslomässig kraft. Bör ändå lagras i minst 20 år från skörd. I går fanns det totalt två flaskor kvar (i Nacka) av 2007:an för 702 kronor styck. En Amarone för subariter.

 Mazzano, Amarone för experter med källare

Erfarna Amarone konsumenter kan efter flera möten hitta den största karaktären hos Masi Mazzano. Den har en avsevärt hårdare och stramare stil än de andra. Ganska svårtillgänglig de första 15 åren, för att vara en Amarone. Storslagen struktur som med mognad gör den i min smak till den allra bästa. Det omtumlande resultatet från provningen var att 1997:an bör sparas ytterligare minst sex år innan man dricker den, gärna mycket längre. 2007:an finns just nu kvar i ca 30 spridda buteljer för 782 kronor styck. En Amarone för experter med källare.