Laddar annons
11 Feb, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med stor mogen Priorat

Mogen Priorat, ung 10årig chenin blanc, bästa fuskchampangen, vit lyx, billig röd fruktig box, Soave på box, rieslingbox från Claire Valley och årgångschampagne för källaren, är de nya vintipsen denna vecka på Röttorps Bästa.

Nya viner v07 2015 på Röttorps Bästa

Prioraten Gran Clos, 2007 för 291 kronor är något så ovanligt som en mogen stor rik utvecklat vin med lätta multnadstoner. Druvorna som växt på de branta sluttningarna i detta mycket speciella vindistrikt innanför Tarragona i östra Spanien är en blandning på grenacha, carignan och cab s. Moget utvecklat vin med betydande dimensioner och personlighet från Cellers Fuentes. Tillfälligt vin som snart försvinner igen från Systembolagshyllorna.

Ung 10 årig chenin blanc

Ett annat vin med betydande ålder är Langlois-Chateau Vieilles Vignes, 2005 för 181 kronor. En härligt komplex torr chenin blanc från Loiredalen med nu långt storslaget slut och ännu ungdomlig syra. Har också stor lång framtid vid fortsatt lagring. Ligger i BS, beställ på nätet till Din butik.

Bästa fuskchampagnen

Pongrácz Brut, för 111 kronor är en utmärkt champagnelikt mousserande vin från Sydafrika med bra balans och viss mognad i frukten. Har även lite mineralitet som en bra champagne skall ha och betydande innehåll i lång eftersmak. Den mest champagnelika mousserande kring hundralappen.

Vit lyx

Château Fuissé Vielles Vignes, 2011 för 431 kronor är en riktigt komplex och elegant finstämd vit bourgogne från det lilla distriktet Pouilly Fuissé i södra Bourgogne. Bra till lyxmiddagen redan nu och utvecklas en hel del under de närmsta åren. Kanske distriktets allra bästa vin

Billig röd fruktig box

Casas Patronales Carmenère/Cab S/Syrah, 2013 för 187 kronor per 3 liter är den billigaste bra fruktiga rödvinsboxen just nu på Systembolaget. Trots prisläget hygglig struktur och långt hyggligt städat slut utan onödigt socker.

Soave på box

Monti Garbi Soave, 2013, 217 kronor per 3 liter är en lättsam, ren och genomklingande Soave. Enkelt, men bra vin som passar bäst till måttligt smakrika rätter. Också bra matlagningsvin när man behöver en skvätt vitt torrt till såsen eller kokningen.

Rieslingbox från Claire Valley

Mad House Riesling, 2014, för 237 kronor per 3 liter är en typisk riesling med druvkaraktär. Den har så mycket riesling man kan begära för detta måttliga pris, motsvarar 59 kronor per flaska. Kommer från ett av de bästa områdena för riesling i Australien, Claire Valley.

Årgångschampagne för källaren

Palmer Blanc de Blancs Brut, 2008 för 311 kronor. Årgångschampagne från bra år lämpar sig mycket väl för lagring. 2008 är ett sådant stort år som kommer att utvecklas mycket. Köp hem några kartonger av denna läckra Palmer och låt det utvecklas i källaren. Då har du under de närmsta decenniet alltid tillgång till en riktigt bra champagne utan att det blir dyrt. Idag en klassisk lätt ton av rostade hasselnötter bland all övrig fruktighet och mineralitet. Svårigheten med champagnelagring är främst att det är riktigt givande viner hela tiden, så de dricks gärna upp.