Laddar annons
4 Feb, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med fyndig argentinsk Cabernet

Fyndig argentinsk Cabernet, en mullig klassisk syitalienare, chilensk pinot noir, det finare vita husvinet, den eviga ungdomens vin, billigt, bra och utstyrt rosébubbel och fin lagringscabernet från Australien är de nya vintipsen denna vecka på Röttorps Bästa.

 Nya viner v06 2015 på Röttorps Bästa

Grand Lurton Cab S, 2009 för 141 kronor. En ovanligt bra utvecklad stilfull argentinsk Cabernet sauvignon från franskägd vingård, Francois Lurton. Ett redan klassisk vin som utvecklas mycket väl med lagring. Här har den börjat få lite mognads komplexitet i generös lite saftig stil. Toppen till smakrika kött rätter. Fyndigt pris nu och passa på att köpa den före 1 mars, då den går upp ca 20 kronor i pris.

Mustigt, klassiskt och moget

Cappello di Prete, 2009 för 81 kronor är en klassisk generös mogen syditalienare på druvan negroamaro med måttlig alkohol, 13,5 %. "Prästens hatt" är ett utmärkt smakrikt vin med mognad i seriös stil till skillnad från all nya tjocka alkoholstinna sötisar som Systemet numera tillhandahåller även från syditalien.

Chilensk pinot noir

Duette Premium Pinot Noir, 2013 för 101 kronor är en medelfyllig just pinot från Chiles svala distrikt Casablanca. Fruktiga bra toner hela vägen och lättbegriplig i sin generösa stil. Utmärkt till alla tamfåglar.

Det finare vita husvinet

Casal di Serra Classico Superiore, 2013 för 81 kronor har under ett par decennier varit ett utmärkt vitt torrt finare husvin. Det kombinerar för mig fräschör med en mild och karaktärsfull stil som passar till all mat. Från lätta grönsaksrätter till rökta fiskar. Utmärkt till bufféer. Hemlig egenskap är att vinet även utvecklas väl med lagring några år.

Den eviga ungdomens vin

Moulin Touchais, 2001 för 211 kronor är ett vin som under de första hundra åren gjordes för familjens egen källare utan att säljas. Sedan 1980-talet finns det att köpa och även många av flaskorna från 1800-talet är fortfarande vid gott liv. Det säljs numera 10 olika årgångar samtidigt och denna är den yngsta. Detta söta Loirevin på chenin blanc är redan 14 år gammalt och kan med fördel sparas i mer än tjugo år till. Idag är det ett friskt sött ungdomligt vin och det förblir det mycket länge. Utmärkt även till efterrätter med citrussyror som balanseras av vinets egen kraftiga syra. Det är den som gör Moulin Tochais till den eviga ungdomens vin.

Billigt, bra och utstyrt rosébubbel

Pata Negra Rosado Brut är ett torrt rosébubbel, som kostar 67 kronor. Riktigt bra och överglänser de flesta stilla roséviner i samma prisklass.. Spansk rosécava med fräschör och bra eftersmak, som är riktigt bra trots lågt pris och helt galet utstyrd flaska.

Ännu en fyndig lagrings cabernet

Wynns Coonawarra Estate Cabernet Sauvignon, 2008, för 161 kronor är den 53:e årgången av detta välstrukturerade, generösa och komplexa vin. Det utvecklas mycket med lagring och jag har haft många storslagna vinupplevelser med detta vin när det nått både 20 och 30 års ålder. Stor tät Cabernet med växande komplexitet med lagringen, vänta gärna tio år till att dra korken.