Laddar annons
30 Jan, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med stort tredje vin

Nya vintips denna vecka är bl.a. Ornellaia’s tredjevin och den utmärkta nya årgången av Chablis VV från Brocard.

 

Ornellaia är ett exceptionellt bra toscanskt vin från berömda Bolgheri i väster, gjort på Bordeauxdruvor. 2009:an kostar ca 1000 kronor flaskan på Bolaget. De har också ett andravin Le Serre Nuove dell'Ornellaia, 2010 för 395 kronor. Båda är gjorda på egna druvor som hanteras minutiöst i vingården under hela säsongen och båda bör enligt min mening lagras. Allra mest prisvärt och lite mer tillgängligt för normala plånböcker är deras tredjevin, Le Volte som i årgång 2010 nu kostar 159 kronor. Här köper man också in lite sangiovese druvor. Le Volte är betydligt mjukare och mer drickmoget i sin ungdom än storebröderna och har ändå lite av deras klass. Stort till en finare italiensk middag redan idag.

 

Ett annat riktigt pålitligt vin för en bättre middag, när det skall vara en överkomlig vit bourgogne av klass har ofta varit den aktuella årgången av Brocard’s Chablis Vieilles Vignes Domaine Sainte Claire. Det är en ovanligt rik och bra chablis som görs helt utan fat. Den byter nu just årgång från den utmärkta 2010:an. 2011 är också en elegant frisk läcker lite fet bourgogne med mineraliska chablistoner, ungt lovande och även utmärkt att lagra 7-8 år. Till en finare middag kan det vara ett bra förrätts vin med Le Volte till en finare kötthuvudrätt.

 

Moulin Touchais, 1998 kan sedan användas till desserten. Ett fantastiskt sött Loirevin med mycket frisk syra stor smak med aningen arrakston och nästan evigt liv. Denna femtonåring fungerar även bra till citrussyrliga efterrätter, genom sin egen uttalade syra. Det kan annars vara tufft att hitta vin till.

 

Till aperitif för samma middag kan man ha tagit likadeles pålitliga fuskchampagnen Rotari Brut Reserva, 2007. Görs på samma druvsorter, med samma metoder och nästan längre flasklagring på fällningen av flertalet champagner. Den odlas och görs i Trentino i norra Italien. Fyndig för 99 kronor.

 

Dom. du Vieux Télégraphe är ständigt ett av de allra förnämsta vinhusen i Chateauneuf-du-Pape. Just nu finns som veckans nya lyxvin på Röttorps Bästa deras 2009:a för 499 kronor. Ovanligt bra år och även om denna finessiga ChnP vinner mycket på långlagring, har den redan stora utvecklade toner och är imponerade även för konsumtion idag.

 

Zinfandel är en druva som det idag finns många rätt söta mulliga och väl knäckiga viner av, för min smak, i en tveksam överdriven och mycket klumpig stil. Många tycks ändå gilla dem, för de säljer bra. Nu kan Zinfandeldruvan också göra riktigt bra viner med lite struktur ryggrad och frisk, lång, nästan elegant eftersmak trots den rika mustigheten. De kostar då i allmänhet rätt mycket mer. Nu finns även på box Cline Zinfandel för 229 kronor per tre liter i aningen ozinig stil, men med hela generositen för druvan, bra längd och liten balanserad sötma i slutet. Nästan elegant, billig Zinfandel med klass.

 

För att sparas i vinkällaren finns nu en osedvanligt överkomlig fin Barbaresco från topproducenten La Spinetta. Barbaresco Vigneto Bordini, 2008 för 380 kronor är en delikat lättare ny vingårds barbaresco. Långt rikt och kul med ännu stramt slut, delikat och lovande att ge 5+ år till i flaskan. Rena reapriset för en La Spinetta Barbaresco.