Laddar annons
6 Feb, 2013
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med fyndig franskchilensk Cab

Nya vintips denna vecka är bl.a. en franskinspirerad härlig chilensk cabernet, det bästa Amaronevinet under 300 kronor och läcker grüner veltliner för drygt 100 kronor.

Ett av Beställningssortimentets mest intressanta nya årgång är Casa Lapostolle Cabernet Sauvignon, 2011 för 119 kronor. Fyndvin med lång stor finess och tillräckligt utvecklat för att dricka nu i elegant lättillgänglig fruktig chilensk stil med uttalade franska förebilder. Firman är franskägd och har under lång tid gjort snygga viner i Chile. Beställs på nätet för leverans i valfri butik.

För de numera så populära Amaronevinerna är det klokt att undvika viner under 200 kronor. De saknar finesserna hos en riktig Amarone och är vanligen rätt enkla mustiga viner som knappast är värda sina pengar. Däremot behöver inte en bra Amarone kosta över 300. Just nu tycker jag Masi Amarone Costasera, 2008 för 275 kronor är utmärkt och den bästa i sitt prisläge. Rikt, laddat och komplext och seriöst inpackad Amarone med fint tonande eftersmak. Kul nu, växer rejält som alla bra amaroneviner med fortsatt lagring. Passar bäst till smakrika vilträtter, inte minst ren, och starka ostar.

Till smakmässigt lättare rätter som t ex en finare kyckling eller en pastarätt med intressant finare sås eller liknande gillar jag en bra lätt pinot noir. Just nu finns i tillfälliga sortimentet Voss Estate Reserve Pinot Noir, 2010 för 139 kronor från det lilla kvalitetsdistriktet Martinborough på sydöstra hörnet av Nordön på Nya Zeeland. Friska bra syror med fräscht ungdomligt slut och finstämda pinot toner utan nämnvärd sötma, med klass. En intressant motsats till en Amarone.

Bründlmayer Langenloiser Grüner Veltliner, 2011 för 119 kronor är en utmärkt lite återhållen delikat GV med mycket trevligt långt slut. Ingen riktigt stor täthet i denna prisklass, men balanserat, kryddigt och elegant. Passar till förvånansvärt brett register av mat.

När Du vill ha en riktigt elegant lite torrare champagne som passar särskilt bra till läckra skaldjur och fina lätta fiskrätter utan att de skall bli riktigt dyrt är mitt tips De Saint Gall Premier Cru Extra Brut Blanc de Blancs för 259 kronor. Läcker, lätt rökig och ädel champagne med låg dozage och snygg stil som tål det.

Veckans vita torra lyxvin på Röttorps Bästa är Domaine William Fèvre mäktiga mineraliska Chablis Grand Cru Bougros, 2008 för 459 kronor. Storslagen vit bourgogne med betydande finess och viss utveckling. Samma vin i årgång 2010 började säljas förra veckan för samma pris. Två extra års mognad är att föredra vid omedelbar konsumtion.

En mild lätt och aningen aromatisk vit torr box finns i Drostdy-Hof Chardonnay Viognier, 2012 för 194 kronor per 3liter. Lite delikat i den nya årgången med bra genomklang i lätt stil.