Laddar annons
30 Sep, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med vitt Rhônevin från Australien

Vitt rhônevin från Australien, nobel toscansk sangiovese, uppgraderad Rotari, lyxig vit Bourgogne grand cru, billig röd fruktig box, vit torr sauvignon blanc box och långsiktig syrah för källaren är veckans nya viner på Röttorps Bästa.

Nya viner v40 2015 på Röttorps Bästa

The Hermit Crab, 2014 för 99 kronor är något så ovanligt som en vit Rhôneblend från McLaren Vale i South Australia från det mycket nyskapande vinhuset d’Arenberg. De upptäckte att de röda Rhônedruvorna gav goda resultat i deras trakt, så varför inte prova med de vita. För tio år sedan skapades McLaren Vale´s första vita Rhôneblend med ca ¼ del Marsanne och ¾ Viognier.  En liten del är fatjäst (gamla fat), en ännu mindre del har fått jäsa på vildjäst. Allt för att skapa extra komplexitet. Vinet är lagrat på gamla ekfat och har blivit ett rikt och lite kraftfullt komplext vit torrt vin i aningen rustik Rhônestil i ett mycket trevligt prisläge. Utmärkt till smakrika rätter och inte minst lite komplexa kycklingrätter. Finns i måttligt många butiker, men Du får det på två dagar till Din egen om Du säger till.

Nobel toscansk sangiovese

Vino Nobile di Montepulciano, Poliziano, 2012 för 199 kronor är mörkfruktig, stram och rik ny årgång av detta utmärkta vin. Vinhuset Poliziano tycker jag gör distriktets allra bästa vin, Asinone på särskilt utvalda sangiovesedruvor. Detta vin är deras ”normal” Vino Nobile med betydande struktur, innehåll och bra längd i lovande ung ännu lite sluten stil. Bäst om man sparar några år men rätt härligt redan nu. Det är ont så här distingerade och välbyggda viner i prisläget.

Uppgraderad Rotari

Rotari Blanc de Blancs Extra Brut, 2009 för 129 kronor. Det har kommit en ny uppgraderad mousserande Rotari på Systemet. Den har ett år till på jästfällningen vilket ger lite mer komplexitet. Den är gjord på enbart chardonnay, vilket i detta fall ger en lite mer mineralisk och lite mindre fruktig ton, bättre matvin. Den har också fått lite mindre socker i sin dozage, vilket gör vinet lite mer delikat och mindre allmänt runt, men också lite mindre omedelbart intagande för många. För detta lite mer sofistikerade bubbel tar man tjugo kronor till. Det är det väl värt för mig.

Lyxig vit Bourgogne Grand Cru

Chablis Grand Cru Les Clos, 2011 för 399 kronor från Brocard. Stor mäktig och läcker rik Chablis med fötterna kvar i chablis. Växer länge, men denna årgång är ändå rätt drickbar redan nu när Du vill ha en stor lyxig vit bourgogne med fin mineralitet och syra till en riktigt delikat middag.

Billig röd fruktig box

Casas Patronales Cabernet S/Syrah 3lbox, 2013 för 169 kronor per 3l, är Systemets billigaste hyggliga röda box. Rikt och trevligt med aningen fruktsötma i lite inställsam men ändå rätt just stil. Låg sockerhalt i vinet även om det känns lite runt.

Vit torr Sauvignon Blanc box

Brochet Facile Sauvignon Blanc 3lbox, 2015 för 227 kronor per 3l är en utmärkt vit torr premiumbox från Loiredalen. Om man jämför med Nya Zeeländarna på samma druva har den lite lägre friskhet och lite större smakkomplexitet på sitt franska vis. Fantastiskt bra pris för en Loire SB.

Långsiktig Syrah för källaren

Cornas Chante-Perdrix Delas, 2012 för 241 kronor. Cornas är ett lite vindistrikt på högra stranden av Rhône lite nedströms Hermitage kullen. Mycket speciellt terroir som ger långsiktiga stora viner som har sina största förtjänster när de fyllt tio år eller mer. Stor nordrhônsk syrah med ännu rätt stramt slut och måttlig utveckling. Utmärkt lagringsvin på 5-15 år i lovande och ganska lättbegriplig stil. En härlig Cornas.