Laddar annons
Röttorps Bästa med tuff billig malbec
14 Oct, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med tuff billig malbec

Tuff billig malbec, härlig Barossa shiraz, finare vitt husvin, den eviga ungdomens vin, lyxig Ribera del Duero, klassisk röd premiumbox, soave på box och ett kraftfullt ”Bin” vin för lagring är veckans nya viner på Röttorps Bästa.

Nya viner v42 2015 på Röttorps Bästa

Reserve du Vieux Noir Malbec, 2012 för 79 kronor är ett mörkfruktig lite tuff malbec från Cahor distriktet innanför Bordeaux. Här kan vinerna ha mycket hårda tanniner med här finns ett ganska mjukt slut med en tydlig malbecton. Utmärkt tuffare och mörkare rödvin till mycket bra pris främst för smakrika rätter inklusive grillat kött i alla former.

Härlig Barossa shiraz

Peter Lehmann Portrait Barossa Shiraz, 2013 för 128 kronor visar upp allt de bästa hos shiraz viner i gamla vindistriktet Barossa i Australien. Tät, mjuk, rik, mäktig och generös till rimligt pris i snygg struktur.

Finare vitt husvin

Casal di Serra Classico Superiore, 2013 för 85 kronor är som vanligt ett bra friskt och ganska komplext vitt torrt vin som nu utvecklats lite på flaska. Både karaktärsfullt långt och milt. Perfekt finare husvin till alla rätter.

Den eviga ungdomens vin

Moulin Touchais, 2001 för 229 kronor är trots sina 14 år ett ungdomligt friskt sött vin med en tuch av arrak och mycket annat. Senskördad chenin blanc från mellersta Loire med ungdomligt långt slut och stor komplexitet. Vinner på lagring ytterligare och kan bli mycket gammalt. Den eviga ungdomens vin genom kombinationen av druvans syra, rejäl sötma och koncentration.

Lyxig Ribera del Duero

Alion, 2011 för 469 kronor är ett stort lyxvin från Ribera del Duero i Spanien med lite bordeauxlik struktur. Delikat svartfruktig med ännu lite outvecklad klangfärg. Vinner mycket på fortsatt lagring men stor vinupplevelse redan nu.  Bra present till den som har det mesta inklusive en vinkällare. Vinhuset ägs av Vega Sicilia.

Klassisk röd premiumbox

Barone Ricasoli Formulae, 2013 för 249 kronor var en av de första premiumboxarna och har sedan starten varit riktigt bra i alla årgångar. Seriöst bättre rätt boxvin med toscanskt innehåll i just struktur och bra balans.

Soave på box

Monti Garbi Soave, 2014 för 225 kronor är mild men ändå ganska innehållsrik bättre vit torr box med långt balanserat och kanske lite för lättsmält slut. Har 6 gr socker per liter vilket är något mer än det borde vara. Klarar ändå hyggligt av balansen med syran.

Kraftfullt ”Bin” vin för lagring

Penfolds Kalimna Bin 28 Shiraz, 2012 för 169 kronor är en rik och kraftfull lite stram shiraz med stor längd redan i denna unga tid. Spara länge och njut när det har blivit helt vuxen om något decennium. Nästan alla Penfolds röda ”Bin” viner har en struktur som gör lagring av dem till ett stort nöje. De förfinas och blir allt mer balanserade och komplexa med långa uppfostringstider i källaren.