Laddar annons
7 Oct, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med sydafrikanskt kultvin

Sydafrikanskt kultvin, orimligt billig röd bordeaux, Frankesilvaner, halvtorr mosel, bra LBV utan krångel, överlägsna billiga champagnen och roséchampagne i topp är veckans nya viner på Röttorps Bästa.

Nya viner v41 2015 på Röttorps Bästa

Jacobsdal Pinotage, 2011 för 120 kronor är ett kultvin från en K-märkt vineri. En verklig vinpersonlighet som görs med samma metoder i samma lokaler som för över 50 år sedan. Vinet jäser i öppna jäskar, lagarer, på naturjäst. Det får sedan rinna av innan det är helt färdigjäst och slutjäsningen görs utan skal på tank, trots att det är ett rödvin. Det resulterar i ett mer delikat och finstämd pinotage med i dag en tuch av skogsdoft och fin längd. Vinets hemliga kapacitet är att det vinner mycket på långlagring även om det är härligt nu till det allra mesta i matväg.

Orimligt billig röd bordeaux

Château de Lavison, 2014 för 69 kronor är en alldeles orimligt billig röd bordeaux. Trots det är det ett helt just litet vin med lite klassisk bordeaux karaktär i struktur och klangfärg. En just lättsam minibordeaux som är ny i fasta sortimentet.

Frankensilvaner

Würzburger Stein Silvaner Erste Lage, 2014 för 169 kronor är en läcker finstämd silvaner från det ständigt överpresterande vinhuset Juliusspital i Franken. Silvaner är på många ställen en enkel druva för billiga viner. I Frankens fina vinlägen kan den som här ge stora delikata mineraliska matviner för många smakmässigt avancerade maträtter.

Halvtorr mosel

Dr Loosen Bernkasteler Kurfürstlay Riesling Spätlese, 2014 för 115 kronor är en riktigt bra halvtorr klassisk Mosel riesling med längd, fräschör och innehåll på delikat vis.

Bra LBV utan krångel

Graham's Late Bottled Vintage, 2009 för 174 kronor är den nya årgången av denna utmärkta filtrerade LBV. Vinner inget på lagring och behöver inte dekanteras, håller bra flera veckor i öppnad flaska. Stort portvin inte minst till fina ostbrickor och många efterrätter. Generöst och ganska komplext och välklingande för vintypen och priset.

Överlägsna billiga champagnen

Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut, 2015 för 199 kronor är i min gom den i särklass bästa billiga champagnen just nu. Jag har just provat igenom alla på Systembolaget. Fruktig, lång och klingande champagne i mycket lättillgänglig stil, utmärkt i sitt prisläge och bra till alla personer.

Roséchampagne i topp

De Saint Gall Brut Rosé, för 289 kronor är en läcker och stilig rosé champagne. Fin lätt färg och fina friska lätt förföriska toner med längd. Den bästa rosé champagnen just nu i rimliga prislägen. Ligger i BS så man måste vara ute och beställa den i god tid före festligheten, eller ständigt ha några hemma.