Laddar annons
18 Jan, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa - stort rött Dourovin

Nya denna vecka är bland annat ett mäktigt rött bordsvin från Dourodalen och en härlig måttligt prissatt champagne i ny årgång.

Dourodalen har länge varit mest känd för sina portviner. Det är i Dourodalens vackra vilda landskap som väldens främsta starkviner har sina vingårdar. Under det senaste decenniet har det växt fram massor av högkvalitativa bordsviner på samma druvsorter vid sidan av portvinet. 2008 Quinta do Vallado Sousão för 259 kronor är en av dessa. En stor strukturerad mäktigt, laddat, komplex matvin med den speciella rika saftighet som hör Douro till. Stort nu och kan gärna lagras länge.

När det skall vara lite finare vitvinsrätter väljer Röttorps Bästa gärna den lätta friska vita bourgognen 2010 Couvent des Jacobins Blanc från vinhuset Jadot. För 115 kronor har den en bra struktur, just syra, aningen fetma och precisa bourgognetoner. Ett elegant chardonnayvin.

För den som kan kosta på sig ett riktigt stort torrt vitt vin till smakrik mat finns det ännu lite flaskor kvar av den häftigt innehållsrika och balanserade 2009 Gobelsburger Grüner Veltliner Lamm från Kamptal i Österrike. Det är den allra främsta vingården för druvan och Röttorps Bästa tycker det är ett fynd trots sina 239 kronor.

Söta viner är trevligt till många desserter och till frukt och bär. Ett naturligt sött vin av sent skördade druvor av Sauternes typ blir friskt, sött och spänstigt. Numera görs det sådana viner runt om i vinvärlden. Ett billigt och riktigt bra sådant som nyligen lanserats i Sverige är chilenska 2008 Casillero del Diablo Late Harvest Sauvignon Blanc för 59 kronor per halvflaska. En riktigt hygglig sauternes kopia med fruktighet, lätt honungston och tuch av tropisk frukt.

Den bästa billiga årgångschampagnerna har länge varit Palmer Bl de Bl. Den har nu just bytt årgång från 2004 till 2006 och den är lika bra. Trots att den är lite väl ung så visar den redan klass och innehåll på ett härligt lättbegripligt sätt. För 294 kronor är det en av de allra mest prisvärda champagnerna på bolaget. Köp gärna en låda den växer i många år vid lagring, om det inte går åt snabbt.

Det har kommit många nya intressanta lite dyrare röda boxar under senare tid. Röttorps Bästa tycker 2010 Ramos Reserva för 219 kronor är riktigt bra lite billigare box. Passar till nästan allt och har en det lilla grepp i slutet som gör det till ett riktigt seriöst boxvin.