Laddar annons
25 Jan, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa - sydafrikansk Rhôneblend

Nya denna vecka är bland annat en fyndig mustig Rhôneblend från Sydafrika för måttliga pengar och en just billig vit torr box från Chile.

2009 Flat Roof Manor, 89 kronor, är en härlig klassisk blandning på Rhônedruvor. Blåa syrah och mourvèdre samt även en del av den vita Rhônedruvan viognier. Det är en gammal tradition att låta en mindre del viognier, jäsa med de blå druvorna i Rhônedistriktet Côte Rôtie delvis för att göra vinet mörkare och underlätta urlakningen av skalen vid jäsningen. En tradition som numera tas upp lite här och var i nya välden. Röttorps Bästa tycker resultatet blivit ovanlig bra i denna lätt rökiga, klassiskt mustiga, sydafrikanska Rhôneblend.

Fonterutoli gör numera en av de absolut bästa Chianti Classico vinerna i Toscana. Vingodset har ägts och drivits av familjen Mazzei sedan 1400-talet. Men det är främst de senaste decennierna man varit riktigt på topp i Chiantins kvalitetsliga. 2009 Fonterutoli CC är riktigt lysande och ett fynd för sina 149 kronor. Denna eleganta sangiovese vinner också en hel del med lagring men är mycket trevlig redan nu.

Veckans nya finstilta rödvinpå Röttorps Bästa är 2007 Echeveria Cab S Reserva, 109 kronor från Chile. Den har nu lite mognad, bra frukt och lång framtid. Riktigt konkurrensduglig mot de bästa bordeauxerna i samma prisläge tycker Röttorps Bästa. Finns i få butiker men kan beställas och fås på två dagar i alla.

Cordoniu Raventós, 99 kronor, är en bra smakrik Cava från Penedes utanför Barcelona. Längd och friska bra syror med rätt lång lagring på jästfällningen gör den till det mäktigaste bubbelfyndet kring hundringen.

2003 Masi Mazzano, 799 kronor tycker Röttorps Bästa är det givna valet när Du skall ge bort ett riktigt stort lyxvin till en Amaronediggare, även till Dig själv. Mazzano är en högt belägen liten amaronevingård, som konsekvent under flera decennier visat sig kunna producera några av de allra bästa vinerna. Som ungt är vinet vanligen rätt slutet och visar inte upp sitt eleganta smakregister. Denna nioåring har växt till sig rätt bra. Fortsatt lagring ger ännu mer. Unikt tillfälle att köpa världens bästa vingårdsamarone, dessutom med hygglig mognad.

Från Chile kommer en billig smakrik vit torr box i 2011 Casas Patronales Chardonnay/Sauvignon Blanc., 179 kronor per 3l. Denna ovanliga druvblandning har gett ett friskt och fruktigt budgetvin med bra genomklang och längd.