Laddar annons
11 Jan, 2012
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med fyndig sydafrikansk shiraz

Nya denna vecka är bland annat en härlig sydafrikansk Shiraz kring hundringen och ett härligt torrt vitt husvin till allt och alla.

2008 Stellenzicht Golden Triangel Shiraz för 99 kronor är en både mustig och finkänslig syrah med bra längd och innehåll i fyndklass. Långt och trevligt med fortsatta utvecklingsmöjligheter som passar till det allra mesta i matväg utom det allra lättaste.

Röttorps Bästa tycker att verdicchion 2010 Casal di Serra för 79 kronor är ett av Systembolagets allra mest användbara vita torra viner. Det har en härlig kombination av karaktär, mild sammansatt ton, fräschör och längd. Det fungerar väl med lätta rätter och även med smakrika. Idealiskt vin till bufféer med många olika rätter. Bra till personer som föredrar vitt vin till det mesta och begripligt för alla.

Veckans söta starkvin är det utmärkta basportvinet premiumrubyn Graham’s Six Grapes för 119 kronor. Ett utsökt ostvin, särskilt till mögelostar, bra till många efterrätter med smak eller bara som ett glas vin efter vinterpromenaden.

Röttorps Bästa tycker det dricks väl mycket stilla rosévin och alldeles för lite mousserande rosévin. Bubblorna bevarar roséfräschören även för ett moget vin som då kan bli en verkligt intressant skål, drink eller följeslagare till mat. Det riktigt stora rosébubbelfyndet just nu på Systembolaget är 2007 Rotari Rosé för 99 kronor.

Det finns några få flaskor kvar i Systembolagets webb butik av en helt magnifik österrikisk riesling, 2009 Knoll Riesling Schütt Smaragd för 469 kronor. Röttorps Bästa tycker det är nära fulländningen för en delikat riesling och tycker det trots priset är ett fynd och utnämner det till veckans vita lyxvin.

För källaren rekommenderar Röttorps Bästa denna vecka 2007 Gran Lurton Cab S, 115 kronor, från Argentina i beställningssortimentet. Lägg ner en låda några år så har Du ett stort vin för måttliga pengar då. Det är utmärkt även nu men växer betydligt med lagring. Lade själv ner en låda av 2005:an som nu är en stor upplevelse med fortsatt lysande framtid.

För den som vill lagra stort rött vin i lyxklass för att det skall realisera hela sin potential är just nu toppalternativet 2008 Tignanello från Antinori för 499 kronor. Det är vinet som skapade begreppet supertuscan på början av 70-talet. Idag är det bättre än någonsin och kräver som vanligt långlagring för att alla kvaliteterna skall växa fram. Spara gärna i över 10 år.