Laddar annons
1 Feb, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med bästa Rioja Reservan

Nya denna vecka är bland annat en modern riktigt bra Rioja Reserva kring hundringen och ett par röda lagringsviner mest för källaren.

Den nya årgången 2007, av Baron de Ley Reserva, 105 kronor, fortsätter serien av riktigt bra årgångar av denna moderna precisa och eleganta Rioja. Kombinerar på ett bra sätt de bästa hos riojorna med modern välbyggd struktur och klangfärg.

Röttorps Bästa tycker att den ovanliga blandningen av riesling och grüner veltliner i 2010 Leth Duett, 69 kronor, är ett ovanligt lyckat friskt lite blommigt vitt torrt vin för lättare rätter. Har sin hemort i en mindre känd del av Österrike vilket gör den fyndigt trevligt prissatt med i detta fall bibehållen kvalitet.

Nytt halvtorrt vitt vin är denna vecka 2008 Künstler Riesling Kab för 109 kronor. Snygg, lång, balanserad och lite generös Rheingau från utmärkt vinhus. Det finns söta starkviner av olika sorter. En ofta både billig, vällagrad och intressant variant på muscatdruvor kommer från Setúbal, sydost om Lissabon i Portugal. 2005 Moscatel de Setúbal för blott 99 kronor per helflaska med mognad och rikedom passar bra till många desserter.

Roséchampagne kan med fördel drickas även vid denna årstid både som lyxigt sällskapsvin och till en rad maträtter inklusive fågel. Vill man kosta på sig något riktigt gott och exklusivt bland dem så rekommenderar Röttorps Bästa Bollinger Rosé som är mycket prisvärd även för sina 499 kronor. Veckans vita lyxvin är en rejält mogen men ändå spänstig stor Chablis Grand Cru med tio år på nacken, 2002 Chablis Bougros från Brocard för samma pris.

Ny rekommendation denna vecka för att lagra vidare i källaren i måttligt prisläge är sydfranska malbecvinet 2008 Ch la Reyne Prestige. Det är idag det ända distriktet som har ordentligt med malbecstockar. Denna gamla bordeauxdruva är numera mycket sällsynt i Bordeaux men i Cahor i sydost är den kungen bland druvorna. Ett tufft vin som vinner mycket på lagring då det får mer nyanser, mognadstoner och en mindre stram och generösare stil.
Idag släpps en speciell Amarone i 2006 Masi Riserva Costasera för 449 kronor. Det är en rejält uppgraderad version i liten upplaga av den vanliga Costaseran. Har mer av allt och vinner väldigt mycket på att lagras gärna tio år i källaren. Det här vinet finns bara i de tre vinkällarbutikerna men kan liksom de allra flesta av exklusiva viner med liten distribution numera beställas på nätet till Din egen butik utan extra kostnader.

Några av de andra vinerna på Röttorps Bästa finns bara i ett litet antal butiker. För de som finns i ordinarie sortiment som t ex Echeverria, Künstler och Bollinger spelar det ingen större roll. Du kan beställa dem och få dem till Din butik på två dagar oavsett var Du bor. Systembolaget har numera en hel del service som gör att Du har tillgång till det allra mesta som inte finns i Din butik, med en mindre framförhållning. Och hela Beställnigssortimenetet kan ju också beställas till valfri butik på nätet.