Laddar annons
28 Jan, 2012
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Februarinyheter och härlig pappmagnum

På onsdag den 1:a februari är det dags för årets första nyhetssläpp på Systembolaget. Då kommer drygt 40 tillfälliga exklusiva nyheter, varav en hel del av särskilt intresse. En 12 år gammal stor mogen Chateauneuf-du-Pape för rimliga pengar är det som är allra mest värt att hänga på låset för. Fin Bourgogne och ett par Frankenviner och en lysande Soave är fyra vita intressanta nyheter. Samtidigt kommer nu den dyraste boxen på Systembolaget, en bra nyazeeländsk pinot noir, i en ny förbättrad mycket prisvärd version.

Bland nyheterna på onsdag är den mest originella och intressanta en riktigt bra mogen Chateauneuf-du-Pape i 90679, 2000 Bosquet des Papes Tradition för 299 kronor. Bra viner från detta mustiga distrikt med många olika druvsorter tar ofta tio år på sig för att helt gifta ihop sig och utveckla bra sekundära aromer och komplexitet. Här får Du det färdigt på hyllan.

Två andra riktigt bra röda nyheter är Dourovinet 90627, 2009 Meandro do Vale Meão, 159 kronor och 95047, 2006 Masi Riserva Costasera Amarone, 449 kronor. Båda mår utmärkt av fortsatt lagring.

Bland de vita vinerna fastnade jag särskilt för Dom. Jobard’s grundbourgogne 90635, 2009 Bourgogne Blanc, 185 kronor, läcker finstämd klassisk bourgogne med smakrikedom och komplexitet i ung perfekt balans. Det härliga vinhuset Juliusspital i Franken släpper sina eleganta redan fullt drickbara 2010 Kabinett viner från toppvingården Würzburger Stein. En lättbegriplig frisk 90549 Silvaner och en mineralisk 90551 Riesling båda för 149 kronor.

94066 La Frosca Soave från Gini finns på onsdag i årgång 2009 för 149 kronor. Mäktig soave med betydande innehåll, fräschör och lite tyngd. Gamla stockar, toppvingård i slutningsläge, lågt skördeuttag och hantverksmässig skicklighet gör det till ett betydande mäktigt vin, närmast motsatsen till de enkla soavevinerna från slätten.

När man tappar viner på box är det svårt att få det lika bra till konsumenten som på flaska. Vid tappning på den inte helt syretäta boxen brukar man känna sig tvungen att vidta speciella försiktighetsåtgärder. En är att boxen nästan alltid är lite extra svavlad för att göra den motståndskraftigare mot oxidation. Du kan Du själv i stor utsträckning kompensera för det, genom att se till vinet hälls upp i en karaff eller kanna ca 20 minuter innan serveringen. Då dunstar det mesta extrasvavlet bort. Ett annat sätt, speciellt för delikata finstämda viner, att förbättra hållbarheten på boxen är att filtrera och stabilisera vinet hårdare. Då tar man bort en del ämnen som kan ställa till bekymmer framöver. Dessvärre går det inte att undvika att det samtidigt försvinner en del smakämnen som skulle ha bidragit till komplexitet och innehåll hos vinet.

Systembolagets per liter dyraste box är 6254, 2010 Te Kairanga Pinot Noir från Martinburough på sydligaste delen av Nordön, Nya Zeeland. För den får man betala 179 kronor för en 1,5 liters box, pappmagnum. Den har nu kommit i en ny version där man lyckats dra ner på filtreringen och säger sig därmed ha klarat av att bevara mer av vinets ursprungliga karaktär. Efter att ha provat den, är jag böjd att hålla med. I sin nya version är det en riktigt bra lätt innehållsrik Pinot med tuch av bärsötma i smaken och samtidigt en lång bra eftersmak som blir helt torr av den närvarande friska syran. Ett mycket prisvärt delikat vin som passar till måttligt smakrika rätter, tamfåglar och pasta. I särklass bästa lätta röda box nu.