Laddar annons
12 Apr, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Bästa Ripasson

Bästa Ripasson, en uppgraderad Marlborough SB, bästa billiga champagnen och en lyxig Rheingau riesling är några av veckans sju nya viner på Röttorps Bästa Vin.

Nya viner v15 2016 på Röttorps Bästa Vin

Bästa Ripasson

i Castei Ripasso, 2013 för 119 kronor anlände nyligen i ny årgång och är i min smak den bästa Ripasson just nu. Rikt och komplext med lång bra genomklingande smak i jämförelse med de flesta ripasso viner. Samtidigt har den bra struktur och rent av lite elegans i generositeten. Känns torr, men har dock 6 gram socker per liter, vilket är onödigt högt.

Uppgraderad Marlborough SB

Saint Clair Wairau Reserv Sauvignon Blanc, 2015 för 149 kronor är en uppgraderad nya zeeländsk sauvignon blanc från Marlborough. Lanserades i mars bland de tillfälliga lite exklusivare vinerna i mindre partier. Bra frisk och svartvinbärs bladig SB med fin längd och bra eftersmak. Ett lite mer sofistikerat Marlborough vin på utvalda druvor från särskilt gynnsamt läge i kombination med den klassiska friska ”vanliga” sauvignon blanc stilen.

Portvin eller?

Allesverloren Fine Old Vintage, 2010 för 149 kronor. Den givna huvudregeln är att portvin skall komma från Dourodalen och där göras på klassiskt vis. Då blir det bäst. Detta sydafrikanska ”portvin” är gjort på en blandning av Dourodruvor som växt i de varma inre delar av Kapprovinsen. Allesverloren har en mycket lång tradition av att göra riktigt härliga portvinsliknande viner, som tillhör de allra bästa utanför Portugal.  Dessutom ett riktigt bra pris, när de billigaste justa portvinerna numera kostar ungefär lika mycket.

Historiskt sött starkvin

Samos Vin Doux, 2014 för 89 kronor. På den grekiska ön Samos har man sedan urminnes tider odlat druvor för att göra vin. Det finns en mer än 3000 år gammal tradition. Sedan 1800-talet, minst,  gör man söta vin doux naturel på muscatdruvor. Man låter dem jäsa ganska kort tid och stoppar sedan jäsningen med tillsats av alkohol. Mycket av mustens socker förblir då ojäst och  det blir ett naturligt sött vin.  Det får en aromatisk blommig och lätt parfymig ton från muscat druvorna. Ett historiskt och modernt sött efterrättsvin med ca 15% alkohol.

Bästa billiga champagnen

Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut, för numera 209 kronor är fortfarande trots prishöjningen på tio kronor Systembolagets bästa billiga champagne.  Fruktig, lång och klingande champagne i mycket lättillgänglig lite fruktig stil. Passar till alla olika typer av människor.

Lyxig Rheingau riesling

Leitz Rüdesheimer Schlossberg Ehrenfels Riesling Trocken, 2014 för 299 kronor är trots sin relativa ungdom redan nu en stor finsmakarriesling från hjärtat av Rheingau. Schlossberg är Rüdesheims främsta vingård. Leitz är bland topphusen och har fått fram riktigt delikata toppviner årgång 2014. Ehrenfels betyder här att vinet är gjort på druvor från mycket gamla vinstockar, vilket ger ännu komplexare smaker i vinet. Till råga på allt så är det inte riktigt så dyrt som det borde vara. Det är veckans nya vita lyxvin på Röttorps Bästa Vin och den vinner också på att lagras vidare.    

Bra röd Box

Adobe Cabernet S/Syrah/Carmenere, 2015 för 209 kronor är en av de bättre billiga boxarna. Druvblandningen ger en bra rik klangfärg med typisk generös chilensk renklingande fruktig längd. Har också lite egen personlighet, vilket inte är så vanligt i prisläget.