Laddar annons
19 Apr, 2016

Röttorps Bästa Vin | Tre rieslingviner

Torr riesling från Nya Zeeland, Australien och Pfalz, en delikat nebbiolo och djävulens fyndiga carmenère är några av veckans åtta nya viner på Röttorps Bästa Vin.

Nya viner v16 2016 på Röttorps Bästa Vin

Djävulens fyndiga Carmenère

Casillero del Diablo Carmenère, 2014 för 79 kronor är trots sitt måttliga pris ett riktigt bra vin på Chiles numera egna druva carmenère. Från början en bordeauxdruva som hade svårt att mogna ut alla år i Bordeaux, men som trivs utmärkt i centrala Chile med sina torra långa höstar. Där skördar man den numera med fullständig mognad och då ger det ett härligt rikt vin utan de gröna toner som de omogna druvorna ger vinet. Ännu ett utmärkt fyndigt vin i den stora vinfirman Concha Y Toro’s vinserie Casillero del Diablo, ”djävulens källare”. Där finns en stor mängd olika druvviner både vita, röda och söta som alla är ovanligt bra med tanke på prisläge och den ganska stora mängd som de görs ut i. Överlägset bästa världsvinserien i stor skala enligt min erfarenhet.

Massiv Syrah mm.

The Chocolate Block, 2014 för 249 kronor är ett mycket rikt och mustigt generöst vin med mäktighet för i första hand smakrika kötträtter. Långt rikt bra slut och idag massivt fruktigt och omedelbart  lättbegripligt. Utvecklas succesivt till något lite mer sofistikerat med lagring. Stort sydafrikanskt vin från syrah specialisten Boekenhoutskloof. Här i den komplexa druvblandningen 73%  syrah  , 12% grenache, 10%  cabernet sauvignon  , 4% cinsault och 1%  viognier. Ett speciellt och lättillgängligt ”Parkervin”, just anlänt i ny årgång.

Delikat nebbiolo

Le Tense Sassella, 2012 för 149 kronor är på sitt sätt motsatsen till the Chocolate Block. En trevlig och lätt nebbilo med en del mognad och utveckling. Utan stor kraft men lite elegans och snygg delikat komplexitet. Ett fint rödvin för lättare maträtter och sofistikerade människor. Kommer från alpdalen Valtelina i norra Italien.

Bästa billiga torra rieslingen.

Hunter's Riesling, 2015 för 79 kronor är en frisk, trevlig och aningen komplex balanserad enkel riesling för både mat och drick. Just torrhetsgrad på 5 gram socker per liter, som ger en bra avrundning av syran. Har just anlänt i ny årgång, som jag tycker är bästa billiga rieslingen just nu på Systembolaget. Från Marlborough distriktet på Nya Zeelands Sydö, som annars är mest känd för sina friska sauvignon blanc viner. Ursprung och kvalitet tyder på felprissättning nedåt.

Halvtorr riesling

Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese, 2014 för 99 kronor är en halvtorr riesling med friska drag och mild sötma balans åt det friska hållet. Som jämförelse kan noteras att här finns det 36 gram socker i fin harmoni med syran. Härligt till sommarens bär och frukter och även för sig självt.

Röd premiumbox

Rawson's Retreat Shiraz Cabernet, 2014 för 239 kronor är i den nya årgågnen en riktigt bra röd premiumbox som passar till nästan allt. Nu lite mer rikedom och mullighet än tidigare utan att bli minsta klumpigt.     

Torr rieslingbox

Mad House Riesling 3lbox, 2015 för 239 kronor är en av de bättre vita torra boxarna. Friskt och trevligt med lite riktiga riesling toner är denna australiensiska riesling vår bästa torra riesling box just nu. Trots nästan total frånvaro av socker, under 3 gram, är den fint balanserad i måttlig hårt utförande. Bra matvin. Lite intressant och historiskt att bästa billiga rielsingvinerna på box och flaska just nu kommer från Australien och Nya Zeeland.

Lägg Hyland i källaren

Penfolds Thomas Hyland Shiraz, 2012 129 kronor är i sitt måttliga prisläge ett riktigt bra lagringsvin. Det är redan nu ett mustigt rikt och riktigt bra syrahvin med fin balans och bra tonläge. Med sin fina struktur och genomklingande eftersmak vinner ytterligare kvaliteter med långlagring. Den finns bara i få butiker med det spelar ju ingen roll när man skall lagra, om man får ut vinet efter några dagar. Beställ till Din egen butik och stoppa Hyland i källaren.

Liknande artiklar

Laddar annons
Laddar annons
Laddar annons