Laddar annons
26 Apr, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Väluppfostrad tuffing

En väluppfostrad fyndig tuffing, roséchampagne, en UFO i Chateauneuf-du-Pape och en verdicchio box är några av veckans sju nya viner på Röttorps Bästa Vin.

Nya viner v17 2016 på Röttorps Bästa Vin

Väluppfostrad tuffing

Château Bouscassé, 2010 för 125 kronor är ett betydande vin. Här har Alain Brumont fått fram en riktig tuffing på Tannat druvan. Efter några års mognad i flaskan har den nu en betydande balanserad komplexitet, längd och klangfärg. Fortfarande lite tuff i strukturen, men efter drygt 5 års uppfostran ett delikat vin med närmast lite rustik bordeauxkaraktär för mycket trevligt lågt pris. Kan gärna lagras vidare några år till. Fyndig ny årgång med härlig utveckling. Mycket givande för personer med klassisk vinsmak, bortom upphetsningen  över kraftfulla fruktbomber.

Frisk och fruktig chardonnay

Cono Sur Single Vineyard Chardonnay, 2014 för 95 kronor är en frisk och lättsam modern fruktig chardonnay i spänstig stil, lite av en petit chablis. Efter att ha funnits på Systemet i ca ett år har den växt lite till, men skall inte lagras länge.

Mousserande som alltid fungerar

Rotari Brut Riserva, 2010 för 109 kronor är ett bra, mest fruktdrivet, bubbel gjort på samma sätt som champagne i norra Italien. För prisläget rätt lång lagring på jästfällningen bidrar till en givande smakprofil, även om den inte har någon utvecklad mineralitet. Säkert kort i alla lägen.

Roséchampagne!

De Saint Gall Brut Rosé, NV för 289 kronor är en läcker och stilig roséchampagne med ganska lätt färg och fina friska lite förföriska toner med efterklang. Härligt som drink och skål men också användbart till lite subtila maträtter. Ligger i BS och finns bara i några få butiker. Beställ i god tid till din egen.

Chateauneuf UFO

Le Cigare Volant, 2011 för 389 kronor. Den egocentriske och mycket vinintresserade överliggaren vid Santa Cruz universitetet i Kalifornien, Randall Grahm startade på tidigt 80-tal vinhuset Bonny Doon. Där utvecklade han tidigt idén om att göra en amerikansk Chateauneuf-du-Pape. Första årgången (1984) släpptes för 30 år sedan. Alla hans viner har mycket ”personliga” namn och etiketter. Denna blandning på Rhônedruvor med numera lite högre andel av mourvèdre än det är vanligt i Frankrike gav han namnet Le Cigare Volant vilket är det franska uttrycket för UFO. Han hade läst att när appellationen Chateauneuf-du-Pape skapades (den första i Frankrike) hade man bland reglerna stoppat in ett förbud för UFOs att landa inom appellationen! Randall konstaterade att förbudet hade varit framgångsrikt, ingen UFO hade brutit mot reglerna. Däremot kunde kanske fransmännen betrakta hans vin som en Chateauneuf UFO. Detta vin är hans flaggskepp och denna årgång nu 30 år efter den första lanseringen är ett riktigt bra komplext vin laddat med stor fruktighet och rikedom i en bra struktur. Ett härligt vin med redan långt slut. Ett historiskt och utmärkt lyxvin till den smakrika stora middagen.

Verdicchio box

Moncaro Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico 3lbox, 2014 för 209 kronor är en lättsam frisk och mild men ändå lite karaktärsfullt vitt torrt boxvin från Marche i östra mellanitalien. På kullarna kring staden Jesi ligger verdicchiodruvans främsta vingårdar som i detta fall ger ett just vitt vin, som fungerar i de flesta sammanhang. Druva utan berömmelse, men med intressanta kvaliteter, ger dessutom vinerna ett trevligt prisläge.

Toscan för källaren

Castello di Fonterutoli, 2011 för 299 kronor är en härlig sangiovese från Toscana strax norr om Siena. Tätt svartfruktigt och ännu ungt i sin utveckling. Stor potential i vardande med lite bordeaux struktur. Mest för källaren och växer mycket under det närmsta decenniet.