Laddar annons
24 Jan, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Bästa röda premiumboxen

Bästa röda premiumboxen, billig fräsch sauvignon blanc, överkomlig röd bordeaux och en stor lyxig mogen amarone är några av veckans nya viner på Röttorps Bästa Vin.

Nya viner v04 2017 på Röttorps Bästa Vin

Modern sydfransos

Château Pech-Latt, 2015 för 100 kronor är ett bra rikt, tätt och välbalanserat vin från södra Frankrike. På traktens druvor har de gjort ett vin med nästan lite bordeauxlik svartfruktig karaktär med bra längd och lovande framtid. Ständigt pålitligt vin i alla årgångar.

Delikat utvecklad Chianti

Cecchi Chianti Classico Riserva di Famiglia, 2013 för 150 kronor är en mild bra klassisk Chianti. Måttligt koncentrerat och mycket elegant och nyanserat i lite utvecklad lättare stil med längd och komplexitet i bra balans. Snyggt vin till finstämd mat och dito gäster.

Billig fräsch sauvignon blanc

Río Claro Sauvignon Blanc, 2016, för 70 kronor. En för sitt ringa pris riktigt fräsch och komplex sauvignon blanc i fyndigt bra utförande från chilenska Torres. Påminner om de något dyrare nya zeeländarna i stilen. Nu i ny utmärkt årgång som gör den till den klart bästa billiga sauvignon blanc flaskan just nu på Systemet.

Mogen stor lyxig amarone

Calcarole Amarone della Valpolicella Classico, 2006 för 551 kronor är en mäktig rik utvecklad och rätt spänstig Amarone med mognad och stor komplexitet och längd. Ett storslaget vin till smakrika och eleganta vilträtter. Kommer att växa ytterligare vid lagring.

Bästa röda premiumboxen i ny årgång

Vila Santa Reserva 3lbox, 2014 för 283 kronor är just nu i sin nya årgång den klart bästa röda premiumboxen på Systembolaget. Utomordentlig box med fin struktur komplex bra genomklingande klangfärg och lysande längd. Ett verkligt seriöst boxvin även för lite finare sammanhang, då serverar Du den i karaff. Finns bara i ett mindre antal butiker och ligger i BS så den tar ca en vecka att få på beställning. Men det är väl värt besväret.

Överkomlig röd bordeaux även för källaren

Château Cambon la Pelouse, 2014 för 160 kronor är en klassisk något generös röd bordeaux med ca hälften merlot druvor från Haut Medoc. Rätt angenämt även nu, med bör lagras några år och kommer att växa en del och vara utmärkt under hela tiden. Bra och rätt överkomlig ingång till bättre röda bordeauxviner för den som vill orientera sig i det fantastiska vinlandskapet. Ett klassiskt och ändå ganska lättillgängligt vin. Tillfälligt vin som just släppts, men kan försvinna fort.