10 Jan, 2017

Röttorps Bästa Vin | Billig fyndig Cabernet

En billig, fyndig cabernet, en klassisk delikat Sancerres, just halvtorr Moselriesling, historisk söt muscat och de bästa billiga rosébubblet hittar Du bland veckans nya viner på Röttorps Bästa Vin.

Nya viner v02 2017 på Röttorps Bästa Vin

Billig fyndig cabernet.

Ferngrove Cabernet Sauvignon, 2013 för 70 kronor. Mörk cabigt på ett milt och nyanserat sätt med ungdom och framtid, snyggt hela vägen. Extra lågt pris för att den tog slut och försvann en tid och därmed hamnade i BS.

Klassisk delikat Sancerre

Sancerre Les Baronnes, 2015 för 166 kronor är en utmärkt klassisk lättsam, frisk och charmig Sancerre med den lilla speciella tuchen av svartvinbärsblad som hör vinet till. Lång bra eftersmak och ett härligt lite mer exklusivt vin för både drick och mat. Görs av topproducenten Henri Bourgeois och finns nu i en ovanligt bra årgång.

Halvtorr riesling

Dr L Riesling, 2015, för 88 kronor är en bra lättillgänglig ung halvtorr riesling i klassisk Moselstil från topproducenten Dr Loosen. Det här vinet kommer inte från de förnämsta branta vingårdarna i centrala Mosel, men är särskilt i denna årgång en härlig klassisk halvtorr ”vanlig” Mosel i frisk stil.

Sött vin med lång historia

Samos Vin Doux, 2015 för 91 kronor är ett historiskt klassiskt sött starkvin från ön Samos i grekiska övärlden. Det är inte så starkt, 15%, men har spritas upp för att bevara det mesta av sockret från druvorna ojäst. Ett klassisk sött (ca 200gr) muscatvin med lätt parfymton och samtidigt balanserat med fin efterklang till verkligt bra pris. Trevligt till lättare efterrätter.

Bästa billiga rosébubblet

Pata Negra Rosado Brut, NV för 70 kronor är de bästa billiga rosébubblet just nu, med ganska torra och aningen distingerade toner. För torra mousserande viner i låg prisklass är det svårt att slå de bästa cavorna. Bra även till ”rosématrätter”.

Fräsch och balanserad Sauvignon Blanc

Torres Las Mulas Sauvignon Blanc, 2015 för 223 kronor per 3l är en frisk, rik och utmärkt genomklingande lätt aromatisk SB med milda toner. Inga överdrifter eller sockertillsats, en riktigt bra box till lättare maträtter.