Laddar annons
27 Dec, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Lysande fuskchampagne

Lysande fuskchampagne, ett vitt och ett rött lyxvin, lättsam bärig pinot noir och en välbyggd cabernet till rimliga pengar hittar Du bland veckans nya viner på Röttorps bästa vin.

Nya viner v52 2016 på Röttorps Bästa Vin

Välbyggd cabernet

Torres Gran Coronas Cabernet Sauvignon Reserva, 2012 för 99 kronor. I skuggan av Torres berömda och dyrbara cabernet Mas la Plana har hans utmärkta vanliga långsiktiga och seriösa cabernet, Gran Coronas inte fått så mycket uppmärksamhet som den förtjänar. I hundrakronorsklassen är det en välbyggd bra ung cab med början på mognadskomplexitet som fyraåring. Snyggt grepp i slutet och kommer att fortsätta att växa i flera år.

Lättsam och bärig pinot noir

Cono Sur Pinot Noir Organic, 2015 för 95 kronor är en trevligt balanserad och lättillgänglig bärig och generös pinot noir från en av Chiles bästa producenter av den druvan. Inget märkvärdigt men härligt lättsamt och bärigt både för lättare mat, te x pastarätter och även som ett glas rött utan mat.

Fräsch söt österrikare

Nittnaus Beerenauslese Exquisite 37cl, 2013, för 89 kronor är ett lite annorlunda sött österrikiskt vin för desserter mm. Här finns som vanligt fyllig sötma och samtidigt ovanligt fräscha och friska toner. Det är mindre tungt och mer sprudlande med stor fräschör. Fina syror och något lägre koncentration är bakgrunden för denna härliga moderna söta österrikare.

Lysande fuskchampagne

Rotari Blanc de Blancs Extra Brut, 2010 för 129 kronor är detta utmärkta norditalienska vinhus extra fina champagnekopia. Lite extra av allt. Något längre lagring på jästfällningen ca fem år ger extra smak komplexitet. Enbart Chardonnaydruvor ger den speciella blanc de blanc stilen. Extra brut betyder nästan inget socker vilket visar upp vinet som det är naket i stället för inlindad i lite sötma. Man får också ett vin baserat på utvalda druvor i högre grad än för den ”vanliga” Rotari’n. Resultatet är ett stilfullt, delikat och lite mineraliskt elegant bubbel med fin lång eftersmak. Slår i mitt tycke många äkta champagner på systembolaget.

Toscana Gran Selezione

Castello di Brolio Gran Selezione, 2012 för 329 kronor är Ricasoli’s härliga stora middagsvin i den nya toscanska grand cru klassen, Gran Selezione. Redan hyggligt utvecklad med lite delikates och storslagna sangiovese toner. Ett härligt rött lyxvin under de närmsta 6-7 åren.

Stor vit Bourgogne

Chablis Grand Cru Les Clos, 2012 för 399 kronor från vinhuset Brocar är en ännu lite ung balanserad stor chablis grand cru. Redan ganska utvecklad längd och lovande komplexitet i vardande. Ett härligt vitt lyxvin för de närmsta fem åren.