Laddar annons
3 Jan, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Nobile på unga stockar

Denna vecka hittar Du en Nobile på unga stockar, fyndig grüner veltliner, ett par bra boxar och en bordeaux och en pinot noir för källaren som nya viner på Röttorps bästa vin.

Nya viner v01 2017 på Röttorps Bästa Vin

Nobile på unga stockar.

Poliziano Vino Nobile di Montepulciano Viti Nuove, 2013 för 160 kronor. Vino Nobile är det äldsta berömda vinet på ren sangiovese. Det görs i vingårdarna runt staden Montepulciano i östra Toscana. Poliziano är i mitt tycke numera den allra främsta producenten av detta klassiska vin. De har fortsatt att utveckla och modernisera vinet med modern teknologi och vinkunskap. De gör numera tre olika Vino Nobile, varav denna görs på relativt unga stockar, viti nuove. Den görs ut som ett lite fruktigare och mindre stram och hård variant vilket gör den mer lättillgänglig som ung. Dessutom får man den lite billigare.  Ett välbyggt vin med fina toner och bra längd med grepp, ett utmärkt matvin idag och växer också några år.

Fyndig Grüner Veltliner

Leth Grüner Veltliner, 2015 för 80 kronor. Ett ständigt fyndvin, som dessutom som många österrikare är särskilt bra i årgång 2015. Lätt kryddigt GV som fungerar till allt genom sin speciella och utvecklade karaktär. Görs av en riktigt bra producent, Leth, från ett mindre berömt vindistrikt, Wagram, som samtidigt är ovanligt bra för druvan. Det är därför flaskan blir billigare än den borde vara, om man dömer efter kvaliteten på innehållet.

Röd kvalitetsbox

Casillero del Diablo Carmenère/Cabernet Sauvignon 3lbox, 2015, för 233 kronor reser sig ut boxträsket med ovanliga kvaliteter. Ett nyanserat, komplext riktigt bra seriöst rödvin med genomklang och längd. Här finns en lätt fin mogen carmenere ton från Chiles egen druva i fruktig, strukturerad och lite delikat stil.

Torr rieslingbox

Mad House Riesling 3lbox, 2015 för 233 kronor. Torr riesling på box är inte så vanligt. Här är en just lätt hyggligt typisk frisk men inte hård riesling på box från det främsta riesling landet utanför Europa, Australien.

Småslott’s Bordeaux för källaren

Château de Seguin Cuvée Prestige, 2014 för 130 kronor. En riktigt hygglig, ung, ganska rik och ännu väl stram och outvecklad liten röd bordeaux med framtid. Lägg ner en låda på 5+ år och Du får tillgång till riktigt bra klassisk bordeaux med mognadskomplexitet för mycket hyggliga pengar.

Stor pinot noir mest för källaren

Schubert Marion's V. Pinot Noir, 2014 för 280 kronor är en välstrukturerad pinot från Wairarapa nära Wellington på södra Nordön. Har på traktens vis rätt hög syra och lång fin framtid. Det är ovanligt att kunna komma över pinot i denna klass till lägre priser än så här.