Laddar annons
30 Aug, 2016

Röttorps Bästa Vin | d’Artagnan’ vita husvin

En billig mogen spanjor, Nobile på unga stockar, d’Artagnans husvin och två syrahviner för källaren är några av veckans åtta nya viner på Röttorps Bästa Vin.

Nya viner v35 2016 på Röttorps Bästa Vin

Mogen spanjor

Montecillo Crianza, 2011 för 79 kronor. En riktigt bra och ganska sofistikerad Rioja i den billigare klassen med bra långt moget slut och just spänst. Utmärkt rödvin med mognadskomplexitet i sitt prisläge.

Vino Nobile på unga stockar

Poliziano Vino Nobile di Montepulciano Viti Nuove, 2013 för 159 kronor. En bra välbyggd Vino Nobile från Montepulciano distriktet i Toscana. Det är ett mycket klassiskt vin som var vida berömt redan på 1800-taet. Poliziano är områdets bästa producent och detta är deras billigaste Vino Nobile som är gjort på druvor från lite yngre stockar. Det är ingen fördel med unga stockar utom att Du kan få ett riktigt bra vin för lite lägre pris. Aningen stramt med längd och bra toner utmärrkt matvin nu och växer också några år vid lagring..

D’Artagnans nya husvin

La Gascogne par Alain Brumont Gros Manseng/Sauvignon, 2015 för 85 kronor Riktigt bra rejält friskt vitt torrt vin med SB toner och lite mäktigare bakgrund för dem från Gros Manseng druvorna. Bra rimligt  prissatt matvin till det mesta i matväg från Gascogne i sydöstra Frankrike. Hemorten för d'Artagnan från De Tre Musketörerna.

Överkomlig halvtorr Riesling

Ruppertsberger Nussbien Riesling Kabinett, 2015 för 75 kronor är en frisk trevlig välbalanserat halvtorrt vin med måttlig sötma bra innehåll och harmoni i den hyggligt billiga klassen. Kommer från Pfalzdistriktet som gör lite rundare och rikare viner i Tyskland på lite mindre branta vingårdar.

Filtrerad LBV till osten

Graham's Late Bottled Vintage, 2009 för 174 kronor är utmärkt filtrerad LBV. Det har fördelen att flaskan inte innehåller någon fällning och kan tas fram och konsumeras direkt och också håller sig i öppen flaska någon vecka. Det har nackdelen att vinet inte utvecklas med vidare lagring. Rikt aningen inställsamt i sötman och ett härligt ostvin till den finare ostbrickan. Perfekt även till starka mögelostar.

Billigt bra Rosébubbel

Pata Negra Rosado Brut, för 69 kronor är ett torrt just och välbyggt rosébubbel med bra längd och innehåll trots det låga priset. Fungerar bra också till lättare mat. Bli inte förskräckt av den tillgjorda designen på flaskan.

Två Syrahviner för källaren

Det finns just nu två utmärkta lagringsviner på syrah druvan i mellanprisläge. Penfolds Thomas Hyland Shiraz,2012 för 129 kronor är en härlig ännu lite stram och välstrukturerad syrah med fin klangfärg och lovande långt slut. Shiraz som syrah ofta kallas där är Australiens klassiska huvuddruva och många av dem växer länge och utvecklar betydande finess med åren. Här dessutom till ett riktigt hyggligt pris. För oss i Sverige är ändå norra Rhône själva hemorten för finare syrahviner. Därifrån finns Jaboulet’s långsiktiga klassiker Crozes Hermitage Domaine de Thalabert, 2013 för 199 kronor. Rikt perfekt laddad finessig ung Crozes av allra bästa märke med stor framtid, härliga toner och lång historia. Jag har själv några enstaka 1980-talare kvar i min källare. Köp gärna båda, lägg ned och prova då och då tillsammans under ett eller två  decennier framåt till en trevlig middag. Det ger stora upplevelser och insikter om skillnader och likheter mellan Rhône och Australiens syrah viner, till en rätt måttlig kostnad.

Liknande artiklar

Laddar annons
Laddar annons
Laddar annons