Laddar annons
6 Sep, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Rea på Systemet ger rött superfynd.

Rött superfynd genom rea på Systemet, 2010 klassisk röd bordeaux, delikat och personlig Chablis och ett par bra boxar är några av veckans åtta nya viner på Röttorps Bästa Vin.

Nya viner v36 2016 på Röttorps Bästa Vin

Rea på Systemet med superfynd

Ferngrove Cabernet Sauvignon, 2013 för 69 kronor. Det ändrades priser på viner den 1 sept. Den mest spektakulära prissänkningen är detta vin som går från 99 till 69 kronor. Vinet blev mycket populärt när det kom och jag tyckte t ex det var en mycket prisvärd typisk cabernet på ett milt och nyanserat sätt med både ungdom och framtid och ett bra grepp på slutet. Ett bra lättbegripligt och trevligt rödvin. Det försvann snabbt från hyllorna och sedan tog det bra länge innan man fick fram nya flaskor från Australien och vinet blev bortglömt under tiden. Nu återlanserar man samma vin via BS genom att ordna rea på det och sänka priset dramatiskt. Det fyndigaste vinet på mycket länge på Systemet.

Just bärig pinot noir under hundringen

Cono Sur Pinot Noir Organic, 2015 för 95 kronor är ett nytt vin i fasta sortimentet sedan i torsdags. Bärig generös PN utan storhet men trevligt balanserat och lättillgängligt. Cono Sur är en av de allra bästa pinot noir producenterna i Chile. Detta är deras basmodell, numera organic.

2010 röd bordeaux med klass

Château Fourcas Dupré, 2010 för 209 kronor är en annan intressant nykomling. Började säljs i fredags som en exklusiv tillfällig nyhet. Utmärkt klassiskt Haut-Medoc slott från stora bordeauxåret 2010 till rimligt pris. Riktigt bra, ännu lite stram klassisk röd Bordeaux med längd redan nu och fullt njutbart idag om man gillar måttligt gamla bordeauxer. Bra framtid i källaren, gärna fem år till för den som gillar lite mer mogna viner.

Delikat och personlig Chablis

Chablis Premier Cru Butteaux, 2012 för 238 kronor. är en delikat fin personlig och lättsam, lång chablis med klass. Kombinerar lätthet och innehållsrikedom på ett charmerande sätt. Från topproducenten Domaine Louis Michel & Fils, som nästan alltid gör fantastiska delikata chablisviner, inte minst denna från en lite speciell premier cru vingård med egna toner. Ligger i BS.

2008 odlarchampagne

Vincent Joudart Millésime, 2008 för 396 kronor är utmärkt odlarchampagne från toppår till mycket anständigt pris. Stor rik och generös druvblandning med snygg längd och slut i frisk men också lite generös rik härlig stil nu och länge framöver. I samma prisläge som de stora husens standardchampagner får Du en årgångs champagne från toppåret 2008 från en riktigt intressant personlig odlare.

Castello di Brolio blir Gran Selezione

Castello di Brolio Gran Selezione, 2012 för 329 kronor. I det centrala toscanska vindistriktet Chianti Classico har man nu infört en ny toppklass för sina bästa Reserva viner. Det är inte i första hand fråga om att utveckla nya viner utan att ge deras bästa nuvarande viner en egen beteckning, Gran Selezione. Ricasoli’s Castello di Brolio är ett av dem som nu får ståta med denna klassificering. Rik komplex och utvecklad med stora toscanska drag och delikates med längd och nyanser.  Förvånande utvecklad redan nu och härligt stort lyxigt middagsvin med framtid. Har anlänt i fredags i det tillfälliga exklusiva sortimentet.

Två bra boxar

Ett bättre husvin på box när det skall vara ett rött vin är Ramos Reserva 3lbox, 2014 för 239 kronor. För prisläget ett välbyggt och ganska komplext seriöst rödvin med bra längd och lite mustigt slut i bra klangfärg. En premiumbox som inte på minsta vis behöver ursäkta sig, finns även på flaska. Den vita torra boxen  Drostdy-Hof Chardonnay/Viognier 3lbox, 2015 för 209 kronor är ett bra vitt torrt boxvin. Chardonnay ger smakbredden och lite kraft till vinet och med ett inslag av Viognier får man ett tillskott av en lite spännande blommig ton. Fruktigt och generöst vin med hygglig struktur.

Vid prisändringarna den 1 september sänktes också det utmärkta vinet Domaene Gobelsburg Grüner Veltliner, 2015 som just nu ligger på Röttorps Bästa Vin. Den sjunker med  fem kronor från 99 till 94 kronor flaskan. Halvtorra Ruppertsberger Nussbien Riesling Kabinett, 2015 ökade däremot med fyra kronor till 79.