Laddar annons
2 Aug, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Delikat torr Riesling

Fyndig billiga portugis, Barolo för rik kötträtter, en klassisk matrosé och en delikat torr riesling är några av veckans sju nya viner på Röttorps Bästa Vin.

Nya viner v31 2016 på Röttorps Bästa Vin

Fyndig billig röd portugis

Dão Casal Mor Reserva, 2014 för bara 53 kronor är ett riktigt bra seriöst välbyggt rödvin. Här finns en bra struktur och komplex klangfärg trots det låga priset. Växer faktiskt också med lagring. Gjord på de stora portugisiska rödvinsdruvorna, hälften är Touriga Nacional. Bästa billiga rödvinet på flaska och fynd.

Barolo för rika kötträtter

Barolo Serralunga d'Alba Fontanafredda, 2011 för 239 kronor är den vanliga Barolon från största privata barolovinhuset, FontanfreddaVi har haft detta vin under decennier i Sverige och nu för tiden är det avsevärt bättre än förr, särskilt om den dricks relativt ung. Härlig, rik och mulligt kraftfull med bra längd och lovande framtid. Riktigt bra begriplig Barolo främst för smakrika mäktiga rätter.

Klassisk matrosé

Les Lauzeraies Tavel, 2015 för 109 kronor är den klassiska matrosén från södra Rhônedalen. Ett riktigt rosevin med viss delikatess, fräschör och bra eftersmak för lätta fina sommarsallader. En lisa för själen i jämförelse med de floder av dålig karamellrosé, som numera flyter över sommar Sverige.

Delikat torr riesling

Von Winning Win Win Riesling Trocken, 2015 för 129 kronor är en snygg, delikat finstämd och lite generös ung riesling med verkligt bra långt och rikt slut. I min gom bästa torra rieslingvinet just nu kring hundringen. Passar utmärkt både till lätta sommar rätter som till lite mer komplexa fiskrätter.

Mousserande med champagnefiness

Ferrari Brut, NV för 155 kronor är ett friskt och lätt fruktigt mousserande vin gjort på samma sätt som champagne men i norra svala Italien, Trentino. Bra längd och stor fräschör med syra balans och längd. Har lite mer champagnefiness än många billiga äkta champagner och även en hel del av de stora champagnehusens standardchampagner för drygt dubbla priset.

Bästa röda budgetboxen

Casas Patronales Cabernet Sauvignon Syrah 3lbox, 2015 för 169 kronor är en mycket billig och fruktigt smakrik rödvinsbox med viss klang och struktur. Bästa billig röda boxen numera i lättbegriplig och samtidigt osötat stil.

Bra vit SB box

Torres Las Mulas Sauvignon Blanc 3lbox, 2015 för 219 kronor är en riktigt bra frisk och ganska komplex genomklingande bra sauvignon blanc box från Torres i Chile. Bra kvalitetsvin med balans utan överdrifter. Utmärkt till lättare mat, och även som drink utan mat.