Laddar annons
25 Oct, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Fyra toppviner kring hundringen

En hundrakronors Syrah och dito läcker vit torr Alvarinho är båda nya fynd på Röttorps Bästa Vin. Två lyxviner och bästa röda boxen under 70 kronor litern är några andra av veckans nya viner på Röttorps Bästa Vin.

Nya viner v43 2016 på Röttorps Bästa Vin

Fyndig hundrakronors Syrah

Porcupine Ridge Syrah, 2015 för 99 kronor. Boekenhoutskloof, syrah specialisten från Franschoek, har hämtat de aktuella syrahdruvorna från det varma Swartland i norr. Härlig rik syrah med längd och mustigt, men rätt avrundat, innehåll långt rikt och aningen distingerat. Välbyggt utmärkt vin och fyndigt bra i sin prisklass.  Gör sig bäst med lite mer smakrika rätter och ostar.

Bärig pinot noir

Cono Sur Pinot Noir Organic, 2015 för 95 kronor är en PN i trevligt balanserad och lättillgänglig stil. Cono Sur är den ledande pinot noir producenten i Chile sedan många år. Det här är deras bäriga och generösa bas pinot noir som är mycket konkurrenskraftig för vintypen. Bra till många måttligt smakrika rätter inte minst på tamfågel från den lilla vakteln till den stora kalkonen, eller en pastarätt med intressant sås.

Fräsch portugisisk Albarino

Aveleda Alvarinho, 2015 för 95 kronor kommer från Minho i norra Portugal. Där gör man också viner på Albarino druvan, liksom de mer kända i Rias Baixas norrut i Spanien. Druvan heter nästan likadant på portugisiska som på spanska. Ett spänstigt friskt och innehållsrikt vin med lätta aromatiska inslag och fräscht slut. Påminner lite om sauvignon blanc viner men har större komplexitet och mer nyanser. Denna Albarinho tycker jag just nu är ett av de allra bästa fräscha torra vita vinerna kring hundringen. Ligger i BS och finns bara i fyra butiker just nu, så Du behöver vara ute i god tid för att få hem det.

Sauternes marinerade jordgubbar

Château du Juge 37cl, för 79 kronor halvan är ett utmärkt lättare Sauternes liknade vin i druvor, odling skörd, tillverkning och stil från andra sidan av floden. En just rätt söt eftersmak för delikata gärna lite smakrika bärefterrätter eller bara som marinering av höstens dyra jordgubbar för att dricka marinaden till dem efteråt.

Bättre mousserande vin kring hundringen

Rotari Brut Riserva, 2011 för 109 kronor är ett riktigt bra lite fruktigt klingande mousserande vin på i huvudsak chardonnaydruvor från nordligaste Italien. Gjort med champagnemetoden och flera års lagring på jästfällningen i flaskan, vilket ökar komplexitet och höjer nivån på vinet. Fin balans med mild men uppfräschande syra, lite snällt, mycket trevligt och bra för vem som helst.

Generös ung syrah lyx

Penfolds St Henri Shiraz, 2013 för 689 kronor. Den mogna röda bourgognen från Jadot som jag rekommenderade förra vecka finns det bar ett par flaskor kvar av, så vi byter redan efter en vecka. I fredags gjorde Penfolds worldwide årets släpp av sina främsta viner. De allra flesta skall ju helst lagras många år till, rent av decennier för att hela deras potential skall realiseras och de skall komma ur sitt unga tjuriga stadium. Detta täta och massiva mjuka, rika och generösa vin är däremot storslaget härligt till en finare smakrik rätt redan nu i denna fruktdrivna ungdomsfas även om det växer i mer än 10 år till. Görs på gammaldags Rhônevis med lagring på gamla stora liggare istället för unga små ekfat. Lyxigt så det förslår.

Vit lyxig Condrieu

Condrieu le Grand Vallon, 2014 för 379 kronor är ett krämigt rikt vitt Rhônevin på Viognier druvan med längd och utveckling. Tillhör de få dyra lyxiga viner som man inte bör spara länge.  Här finns redan längd och utveckling och fortsatt lagring bra sänker fräschören utan att tillföra något. Drick till öländska kroppkakor eller gäddqueneller eller annan smakrik elegant fiskrätt. En stor upplevelse när det skall vara lite extra lyxigt.

Bästa röda boxen under 70 kronor litern

Adobe Cabernet Sauvignon/Syrah/Carmenere box, 2015 för 209 kronor för 3l. Svartfruktig och cabig med viss komplexitet, rätt bra struktur och innehåll som matvin. Lätt strävhet mot slutet och bra efterklang utan sockertillsats. Min bästa röda box nu under 70 kronor per liter.