Laddar annons
16 May, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Generös fransk malbec

Generös fransk malbec, läcker Provence rosé, lättsam vit bourgogne, bästa fuskchampagnen, lyxig ung tysk riesling och ett seriöst rött boxvin är veckans nya viner på Röttorps Bästa Vin.

Nya viner v20 2017 på Röttorps Bästa Vin

Generös fransk malbec

Clos d'un Jour, 2014 för 167 kronor är något så ovanligt som en stor rik malbec från Cahor (innanför Bordeauxdistriktet) utan att den är överdrivet hård eller otillgänglig. Komplext mullig malbec med distinktion och fin struktur utan hårda tanniner. Nyanlänt tillfälligt exklusivt vin, som med sina härliga egenskaper blir ett rödvinsfynd för i första hand smakrika finare maträtter.

Läcker Provence Rosé

Mirabeau en Provence Pure, 2016 för 139 kronor är en snygg Provence rosé med lätt struktur och fin torr smak i lättsam stil både för drick och till lite lättare sommarmat. Fin ganska lång eftersmak på rosé!

Lättsam vit bourgogne

Bourgogne Blanc Kimmeridgien, 2015 för 115 kronor är en härlig chablis liknade vit bourgogne till mycket bra pris.  Växer i samma jordmån som gjort finare chablis berömd. Jorden kallas Kimmeridgen, den är kalkig och formad under Kimmeridgenperioden i Jorden historia. En lysande allmän bourgogne från vinhuset Brocard, som passar bra till måttligt tunga fiskrätter och har fräschören från en bättre Chablis.

Bästa ”fuskchampagnen”

Ferrari Brut, för 155 kronor är en av de allra bästa fuskchampagnerna. Görs som en champagne på samma druvsorter, men växer i Trentino i norra Italien.  Finessigt champagnelik med bra komplexitet, renhet och fräsch fin eftersmak med läckra syror. Mycket bättre i min gom än de billiga champagnerna i samma ungefärliga prisläge.

Lyxig ung tysk riesling

Leitz Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels Terrassen, 2015 för 279 kronor är veckans måttligt dyra nya vita lyxvin. Storslagen längd och komplexitet med sin speciella mineralitet från de allra högsta terrasserna i Rüdesheim, Rheingau. Mycket lång eftersmak redan nu och som många bättre tyska rieslingar från årgång 2015 ganska öppen, balanserad och trevlig för konsumtion även i denna ungdom. Vinner nog ändå på att lagras, men kul att passa på att njuta av dessa härliga unga stora rieslingviner, från Tysklands branta vingårdar.

Seriöst rött boxvin

Rawson's Retreat Shiraz Cabernet 3lbox, 2015 för 259 kronor är svartfruktig, cabig, tät, röd box med viss komplexitet och hygglig struktur. Bra husvin på box med en lätt strävhet och bra efterklang. Riktigt seriöst rött matvin för det allra mesta i matväg.