Laddar annons
9 May, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Perfekt lagringsbordeaux

Fyra av de sju nya vinerna denna vecka på Röttorps Bästa Vin är nyss inkomna tillfälliga exklusiva viner, som tar slut ganska fort. Vill Du ha några gäller det att passa på nu.

Nya viner v19 2017 på Röttorps Bästa Vin

Rödvin med dold talang

Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet, 2015 för 99 kronor. Klassiskt ständigt bra aussiblend på Cab S och Shiraz. Seriöst och ganska komplext vin med riktig struktur för alla typer av rödvinsmat. Dess dolda talang är att det också utvecklas mycket bra med långlagring. Då blir det som en riktigt stor mogen röd Bordeaux, för nästan inga pengar alls.

Städad USA pinot noir

Au Bon Climat SB Pinot Noir, 2015 för 219 kronor är en utmärkt balanserad och städad USA pinot med längd och bra innehåll just inkommen bland de tillfälliga exklusiva vinerna. Jim Clenenden är skaparen av detta lilla utmärkta vinhus med ambitioner att göra burgundiska pinoter. Han lyckas bra med det, samtidigt som de har en speciell generositet från Amerika.

20 årig Colheita

Krohn Colheita, 1997 för 289 kronor är en utmärkt söt och röd årgångstawny med uppåt 20 år på fat. Vid lång fatlagring utvecklas portvinet till ett ljusare, mildare, lättare och delikatare vin jämfört med om det lagras på flaska som Vintage. Delikat långlagrad tawny med spänst och rikedom till mycket rimligt pris från Colheita specialisten Krohn.

Överkomlig årgångschampagne

Palmer & Co Vintage Brut, 2008 för 329 kronor är en lättillgänglig och generös årgångschampagne från det senaste toppåret till budgetpris. Härligt för konsumtion idag och ännu bättre med ytterligare några år på nacken.

Bästa billiga rosébubblet

Ojai Santa Barbara Syrah, 2014 för 319 kronor. Veckans nya röda lyxvin på Röttorps Bästa Vin är något så ovanligt som en riktigt betydande Syrah från USA. Adam Tolmach omvandlade familjens farm på Santa Barbaras kullar till ett vinhus med bl.a. USA:s mest intressanta Syrahviner. Vinet är en smakrik och komplex syrah i en speciell egen stil med långa fina toner. Ett vin som lägger till något i vinvärlden som inte annars skulle finnas.

Fruktig och Cabig röd box

Adobe CS/Syrah/Carmenere 3lbox, 2015 för 219 kronor är svartfruktig cabig tät röd box med viss komplexitet, hygglig struktur och innehåll som matvin med lätt strävhet mot slutet och bra efterklang.

Klassisk fin röd Bordeaux för källaren

Château Chasse-Spleen, 2014 för 299 kronor. Chasse-Spleen är ett Medocslott som nästan alla år gör vin som med klassiska delikata bordeaxutoner till måttliga priser. Vinet kom inte med i den gamla klassningen av slotten på 1800-talet, men levererar år efter år viner väl i klass med många avsevärt dyrare klassade slott. 2014 är inget undantag från den regeln. Bör lagras minst fem år till och gärna 15. Tillfälligt exklusivt vin som försvinner fort.