Laddar annons
13 Jun, 2017
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Lyxig Condrieu

Du hittar två vita Rhôneviner, österrikisk rosé, sydafrikansk champagnekopia ett fyndigt maffigt rödvin och en Douro mest för källaren bland veckans nya viner på RBV.

Nya viner v24 2017 på Röttorps Bästa Vin

Maffigt rödvin med Bordeauxstuk

Château Bouscassé, 2011 för 129 kronor är Alain Brumonts stora vin med mognad och utveckling på den tuffa tannat druvan blandad med Cab S och Cab F.  Ett stort maffigt rödvin för smakrika rätter från Maderian som ligger söder om Bordeaux distriktet. Vinerna har lite av Bordeauxstil men är i detta prisläge avsevärt rikare. Passar väl även till riktigt eleganta smakrika rätter, vilt mm.  Fyndigt pris för detta stora vin. Kan även med framgång lagras vidare i flera år.

Österrikisk Rosé

Loimer Rosé BIO, 2016 för 119 kronor är en lite kul hyggligt klingande ganska lång rosé från Österrike. Annorlunda rosé men lite karaktär om man nu vill ha en exklusivare stilla rosé. Finns i det tillfälliga exklusiva sortimentet i 76 butiker.

Vit torr Rhône

Côtes du Rhône Blanc, 2015 för 115 kronor är Guigals utmärkta moderna vita Rhônevin för överkomliga pengar. Har redan utvecklad längd och fin eftersmak. Växer i några år vid lagring. Passar till nästan allt i matväg som vill ha torra vita viner.

Champagnekopia

Pongrácz Brut, NV för 125 kronor. En utmärkt champagnekopia på samma druvor (Pinot Noir och Chardonnay) och samma komplicerade tillverkningsmetod med andra jäsning på flaska och degorgering efter flera års lagring på jästfällningen. Druvorna har växt på relativt svala vingårdar i Kap provinsen i Sydafrika. Härligt för både mat och skål.

Lyxigt till gäddqueneller

Condrieu La Galopine, 2014 för 360 kronor från Delas är en mycket delikat lätt aromatiskt och blommigt vitt torrt lyxvin med ett stort register av stora långa toner. Till skillnad från andra dyra viner mår det inte bra av att lagra länge. Dyrt, lyxigt och mäktigt vin till smakrika fiskrätter som t ex gäddqueneller.

Dourovin mest för källaren

Vallado Tinto, 2014, för 160 kronor är en idag saftig, rik, stram och komplex ungdom i lovande stil. Lagra i många år och Du får ett utvecklat stort vin för mycket måttliga pengar.