Laddar annons
11 Apr, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Mini Chateauneuf-du-Pape

En mini Chateauneuf-du-Pape, halvtorr Rheingau riesling, LBV portvin även för lagring, standardchampagnerna mästare och en seriös röd premiumbox är nya viner på Röttorps Bästa Vin denna vecka.

Nya viner v15 2017 på Röttorps Bästa Vin

Mini Chateauneuf-du-Pape

Vacqueyras, Montirius, 2015 för 180 kronor. Ett ovanligt bra och biodynasikt odlat rödvin från det relativt nya vindistriktet Vacqueyras i södra Rhône. Här är det som vanligt i området dominans för druvan grenache blandad med syrah. Rund och mäktig redan i detta unga stadium i ganska generös mjukt stil. Lite av en utvecklad mini Chateauneuf-du-Pape med längd och redan utvecklad eftersmak. Mycket gott utan att vara riktigt stiligt. Tillfälligt exklusivt vin.

Halvtorr Rheingau Riesling

Kloster Eberbach Riesling Kabinett, 2015 för 101 kronor är en bra rik balanserad och välbyggd halvtorr riesling från utmärkta året 2015. Bättre halvtorr riesling brukar komma från Mosel, men här är det en klassiker från Rheingau (nära Frankfurt), som annars är mest känt för sina torra rieslingviner. Bra vin till sommarens alla bär och bärefterrätter. Jag gillar det också till rökta räkor eller en krabba, eller som sällskapsvin.

LBV Portvin även för lagring

Churchill's Late Bottled Vintage, 2011 för 178 kronor är en utmärkt ännu ”ung” ofiltrerad LBV med bra koncentration, balans och framtid i lite ännu ungdomligt fruktig stil. Kan även lagras många år och utvecklar då en Vintage liknande stor komplexitet, för knappt halva priset mot äkta Vintage. Just nu är det ingen nämnvärd fällning i flaskan. Om Du lagrar den länge kan det vara klokt att dekantera bort den fällning som bildas under lagringens uppfostran av vinet. Stort ostvin till den finare middagen.

Standardchampagnernas mästare

Louis Roederer Brut Premier, NV för 419 kronor är i mitt tycke den allra bästa av de stora husens årgångslösa standardchampagner. De har den varit i många år nu. Delikat komplex laddad champagne utöver det vanliga för att vara en huschampagne med lång läcker finessig eftersmak. Till skillnad från de allra flesta årgångslösa huschampagnerna växer och utvecklas denna även med flera års lagring. Du bör själv notera när Du köpt den på etiketten vid egen lagring. Annars kan du inte veta hur gammal den är i framtiden.

Seriös röd premiumbox

Casillero del Diablo Carmenère/Cabernet Sauvignon 3lbox, 2015 för 235 kronor. Fyndigt bra seriös röd box till fortfarande hyggligt pris. Har lite komplexa och delikata toner, vilket Du inte annars hittar i denna prisklass bland boxarna. Inget socker som förstör eftersmak och samklang med mat. Fruktig, strukturerad och nyanserad box för alla seriösa sammanhang.