Laddar annons
7 Jun, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Mogen röd bourgogne

En delikat lätt rökig syrah, ett just billigt rosébubbel, en lyxig mogen röd bourgogne och en nya zeeländsk pinot, mest för källaren är några av veckans sex nya viner på Röttorps Bästa Vin.

Nya viner v23 2016 på Röttorps Bästa Vin

Delikat lätt rökig syrah zeeländsk

Crozes-Hermitage Les Launes, 2013 för 149 kronor. Vinhuset Delas ”normala” Crozes, en ganska rik något mild och delikat nordrhônsk syrah med lätt rökighet och viss delikatess. Härligt med vinhus som idag vågar göra viner utan överdriven kraft och koncentration. Snygg syrah för sofistikerade vinkonsumenter.

Fräsch halvtorr riesling

Ruppertsberger Nussbien Riesling Kabinett 2015 för 75 kronor är en frisk ganska trevlig halvtorr riesling från bra år med utmärkt fräsch balans och syra med måttlig sötma. Harmoniskt och trevligt vin mest för drick.

Sött starkvin med långt tidsperspektiv

Alambre Moscatel de Setúbal 37cl, 2010 för 69 kronor. Ett härligt måttligt starkt rejält sött starkvin med friska syror och blommig doft och smak. Bra längd och innehåll främst för efterrätter på praktisk halvflaska för riktigt bra pris för en sexåring med mognad. Hemlig egenskap är att varianter av detta vin kan leva i över 100 år.

Just billigt rosébubbbel

Pata Negra Rosado Brut för 69 kronor är trots det låga priset och den poppiga flaskan ett torrt just och välbyggt rosébubbel med hygglig längd och innehåll.

Lyxig mogen röd bourgogne

Beaune Premier Cru Clos des Ursules, 2004 för 459 kronor. Veckans nya röda lyxvin är en mogen röd bourgogne med vitala utvecklade finesser i lite lättare stil. Fint vitalt vin trots åldern med läckert långt slut. En härlig introduktion till mogen finessig bourgogne från vinhuset Jadot, som kan köpas färdigt på Bolaget.

Nya Zeeländsk pinot mest för källaren

Ata Rangi Pinot Noir, 2013 för 359 kronor. En rik och komplex pinot noir med fin struktur från Martinborough på södra Nordön. Ännu för ungt och bör lagras många år till före konsumtion. Har då möjligheter att bli en riktigt betydande pinot i klass med stora röda bourgogner.