Laddar annons
28 Nov, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Mustigt lättvin på portvinsdruva

De nya vinerna på RBV denna vecka är ett mustigt lättvin på portvinsdruva, elegant nya zeeländsk pinot noir, bra fuskchampagne och en stor barbaresco för källaren.

Nya viner v48 2017 på Röttorps Bästa Vin

Mustigt lättvin på portvinsdruva

Allesverloren Tinta Barocca, 2015 för 135 kronor är Rikt och härligt rödvin inte minst till smakrika vilträtter och mustiga grytor när det skall vara ltie extra på vinsidan. Görs på portvinsdruvan Tinta Barocca, som planterades i Sydafrika för att där göra ”portviner”. Både i Dourdalen i Portugal och i Sydafrika gör man numera på många av dessa vingårdar storstilade lättviner.

Elegant nya zeeländsk pinot

Murdoch James Estate Pinot Noir, 2015 för 159 kronor. Snygg och komplex ung nyanserad och finstämd pinot i fransk stil från Nya Zeelands Martinborough. Har redan en härlig utvecklad eftersmak och en lätt bärig sötma med frisk tuch. Välbyggt och rätt elegant lättsamt och tillgängligt rödvin. Ovanligt välbyggd pinot för priset.

Bra fuskchampagne

Pongrácz Brut, NV för 125 kr. En utmärkt champagnekopia för rimliga pengar på chardonnay och pinot noir. Vinet hanteras på samma sätt som i Champagne, men druvorna kommer från relativt svala vingårdar i Sydafrika. Balanserad smakrik och fräsch champagnekopia bra eftersmak och fräschör. Även ett utmärkt matvin på samma sätt som seriösa champagner.

Barbaresco för källaren

Barbaresco Asili, M Chiarlo för 509 kronor. Stram och rik ungdomlig fin nebbiolo från Piemontes hjärta. Endast för lagring är alldeles för outvecklad och tjurig att dricka idag. Efter ca tio år i källaren tror jag den med råge kommer att ha utvecklat hela sin potential av innehåll och rundats av till något riktigt njutbart för en delikat smakrik kötträtt.