Laddar annons
25 Nov, 2017

24 portviner i topp bland sju portvinstyper

PORTVIN. Portvin kan vara lätt, elegant och delikat, mäktigt, kraftfullt och stramt. Det kan vara ungt och härligt eller gammalt och sofistikerat. Här får Du tips på de just nu bästa tillgängliga portvinerna i alla de sju olika grundtyperna och råd om hur Du skall hantera dem.

Alla vinerna finns i tabellen i slutet av artikeln.

Vad är portvin

Portvinet är de mest känslosamma och magnifika av alla starkviner och kanske av alla viner. Det uppfanns för många århundraden sedan när man skull lösa hållbarhetsproblemet för vintransporterna från norra Portugal till England. Portvin görs genom att man jäser druvorna med skalen, som ett vanligt rödvin.

Efter några dagars jäsning låter man vin/must blandningen rinna av från skalen ner i träfat med lagom mängd vinsprit i för att blandningen skall få ungefär 20% alkohol. Det stoppar jäsningen och ca 100 gram/liter av druvornas socker förblir ojäst. Basvinet kombineras sedan med andra basviner och lagras under olika förhållanden vilket resulterar i många olika sorters portvin med olika egenskaper och kvaliteter. Vinerna odlas och jäser långt uppe i Dourodalen. I huvudsak lagras de sedan och sätts ihop nere i Villa Nova de Gaja tvärs över floden från staden Porto vid flodmynningen.

Vad har man portvin till

Alla bättre porter är gjorda för att lagras på träfat eller i flaska under lång tid för att utveckla alla de finstämda och känslosamma potentiella nyanserna. Ett stort portvin dricker man med hela kroppen, inte bara med munnen. Det är i sina olika skepnader det ultimata vinet för en ostbricka, många efterrätter, lite frukt och nötter/mandlar, aperitif eller ett glas på kvällen vid brasan i vintermörkret i nära vänners lag till filosofiska eller helt vanliga samtal. Det är också ett helt lysande stimulansmedel för livsandar och blodcirkulation för individer som t ex pga. ålder har extra behov av det. Därutöver kan man gärna ha enklare portviner som smakförhöjare i såser mm. Det fungerar utmärkt även av överblivna slattar som blivit väl oxiderade för att dricka.

Portviner som Du skall undvika att dricka rena

De allra enklaste basvinerna lagras en kort tid under kraftig oxidation för att sedan verka gamla. De blir därmed obehagligt ålderstigna redan i sin ungdom och billiga. Undvik att dricka i någon form (finns inte i Sverige). Här blir vi av de allra sämsta basvinerna! Andra enkla unga portviner utan åldersbehandling säljs som enkel Ruby. Även dessa bör man undvika att dricka rena. De kan dock med framgång användas i drinkar mm.  Här blir vi av med stora mängder av rätt mediokra basviner. Nu återstår de bättre basvinerna (sannolikt mindre än hälften) som man gör sofistikerade stora viner av. Några för mycket lång lagring till stora personligheter.

Premium Ruby port

Viner från bättre basviner som väljs ut och blandas för att drickas relativt unga (i portvinsvärdlen betyder det under 5 år) utan fortsatt lagring, kallar jag Premium Ruby. De har en uttalad fruktighet i kombination med komplexitet och kraft med balanserad sötma och ganska mörk färg. De har förmåga att få osten eller efterrätten att växa i smak. Graham Six Grapes är stadigt år efter år en utmärkt Premium Ruby för sina 139 kronor. Billigare portvin än så bör man inte köpa.

Late Bottled Vintage port filtered

Det finns en lite mer exklusiv variant av måttligt gamla portviner som inte skall lagrars vidare, Late Bottled Vintage Filtred. Basvinerna från ett enskilt år blandas. Dessa lagras i träfat under viss oxidation i ca 5 år. Vid buteljeringen klarnas och filtreras vinet så att det sedan inte längre utvecklas nämnvärt på flaskan. Fördelen är att vinet inte behöver dekanteras (det blir ingen fällning) en öppnad flaska håller väl under några veckor. 2011 Graham’s  LBV filtr. för 169 kronor är en bra exponent för denna portvinstyp. Nu blir det riktigt bra till ostbrickan i slutet av den finare middagen, och vid en massa andra tillfällen.

Portviner utanför Portugal

Under ca 150 års tid har man försökt att kopiera portvinerna i övriga vinvärlden särskilt på södra halvklotet, Australien, Nya Zeeland och Sydafrika. I grunden har man misslyckats att göra något riktigt intressant och konkurrensdugligt. Men det finns nu i Sverige ett härligt undantag från den huvudregeln i 2011 Allesverloren Fine Old Vintage för 159 kronor. Det ”portvinet” skall närmast jämföras med en LBV. Övriga utländska portviner kan Du glömma.

Träport och flaskport, vilken är skillnaden

Ännu bättre basviner används till att skapa portviner, som kan och bör få utvecklas under långlagring. De indelas i Träport resp. Flaskport, beroende på lagringskärlet i långlagringen. Flaskporten lagars på flaska hos portvinshuset eller vanligare hos konsument eller vinhandel. Flaskan ger en reduktiv lagring av relativt mörka kraftfulla rika viner med stor mäktighet. När de blir mycket gamla ljusnar de. Träporten lagras på träfat under lätt oxidation och avdunstning. Denna lagring sker i portvinshusets lagringskällare och resulterar i ljusa delikata finstämda och måttligt kraftfulla portviner. Inom träporten finns två olika sorter efter hur man blandar basviner, Tawny resp Colheita.

Tawny port

När man blandar ihop långlagrade fat av olika ålder kallar man det en Tawny. Vanligen heter den 10 år, 20 år, 30 år eller 40 år efter hur länge det lagrats på fat i genomsnitt vid buteljeringen. De olika portvinshusen försöker hålla vinerna konsistenta och oförändrade över åren. Avdunstningen från faten gör att vinet succesivt ökar i koncentration av socker och syra och det gör också att vinet kan med hälsan i behåll utvecklas länge i faten. Priset ökar också kraftfullt med lagringstiden. Det finns också tawny port med mindre än 10 år i genomsnittlig tid på fat, men det blir lite av en fusktawny för mig. Börja utforskandet av 10åringarna med överkomliga Smith Woodhouse för 199 kronor och den ännu delikatare Croft för 225 kronor. Bland 20åringarna finns i BS en ytterst finlemmad och genomklingande Sandeman på halvlitersflaska för 279 kronor och en bra Dow’s för 448 kronor helflaskan.

Colheita

I Portugal står en annan långlagrad träport högt i kurs, Colheitan. Det är en årgångstawny där alla viner i ingående fat är från samma år. Det är de allra främsta faten som utvecklas allra bäst som blir kvar för gammal colheita. Fatlagrad port kan bli oerhört gammal pga. att koncentrationen ökar med åren via avdunstningen.  Jag har provat ett nära 150 årigt portvin från ett colheitafat som var en storslagen upplevelse.  Det är i huvudsak andra portugisiska portvinshus som specialiserat sig på att ta fram colheitor. Ett av de främsta är Krohn. Deras 20åriga 1997 för 289 kronor är för mig ytterst prisvärd och deras 1961:a finns i BS för 1 599 kronor för den som vill uppleva en riktigt gammal Colheita. Barros är ett annat portvinshus med lång och imponerande Colheita tradition. Just nu finns tillfälligt deras 1987:a för 449 kronor. Tawny och Colheita buteljeras efter en långlagring på fat och har därför aldrig någon fällning. De behöver inte dekanteras och deras livslängd öppnade är flera veckor. De utvecklas inte nämnvärt efter buteljeringen.

Late Bottled Vintage port unfiltred

Flaskport är portviner som designats för långlagring på flaska. Under lagringen händer det mycket och vinerna mognar lite på samma sätt som stor långsiktiga röda lättviner på flaska.  LBV unfiltered är basvinet för flaskport. Du kan lätt se skillnaden på en filtred (har cognacskork) och en unfiltered (har klassisk vinkork) LBV. Efter 4-5 års lagring buteljeras vinet utan klarning eller filtrering. De är designade för att sedan kunna utvecklas något decennium på flaska.

Normalt får Du räkna med att göra den lagringen själv. Det säljs dock enstaka LBV med lång lagringstid. Nu finns i BS 2003 Smith Woodhouse LBV för 209 kronor. Den buteljerades 2007 och har nu 10 år på flaska. Ett rikt moget portvin med egna toner, lufta gärna någon timme före konsumtion. En fattigmans Vintage i moget skick. En utmärkt nybuteljerad LBVunfiltred är 2012 Churchill LBV. Idag i lättsam fruktig, tät och koncentrerad stil. Den bör också kunna utvecklas väl under något decennium.

Crusted Port

Det finns en annan, numera ganska ovanlig, portvinstyp för att göra port för lång flasklagring. Crusted Port har dykt upp i två exemplar nu i höst. Det är en blandning av bättre basviner från några olika närliggande år som buteljeras på flaska relativt tidigt för att sedan kunna mogna på flaskan. Fonseca Crusted Port buteljerad 2008 finns nu för 239 kronor. Med sina nio års flasklagring är det redan en lysande introduktion till bättre flaskport med fortsatt bra framtid. Niepoort lanserar en yngre Crusted Port den 8 dec på Systembolaget för 219 kronor. Den buteljerades 2014.

Vintage Port

Även om portugiserna inta alltid håller med, så är Vintage Port den främsta portvinstypen. Det är här de allra bästa basvinerna hamnar de bästa åren, kanske 1-2% av totalen. En äkta Vintage Port buteljeras efter ca 2 år och kräver godkännande av en expertgrupp för varje enskilt vin. Den utvecklas väl under 15-100 år på flaska, beroende på år och vin. Den är inte avsedd att drickas ung, även om en rik koncentrerad mycket fruktig 2 årig Vintage Port är ett fantastiskt intagande och härligt vin. Prova gärna 2015 Taylor’s Quinta de Vergellas för 399 kronor. Baksidan av den njutningen är att det allra mesta av den komplexa mognadspotentialen ännu inte alls visat sig.

Det har den däremot i några riktigt mogna Vintage på Systembolaget, som är på sin topp nu. 1980 (ett lysande och samtidigt oberömt år) Warre’s Vintage kostar 991 kronor, vilket ändå inte är så blodigt om man beaktar att det lagrats under 37 år. Det kommer också en tillfällig 1995 Fonseca Guimaraens på halvflaska för 199 kronor den 8 dec. En billig och bra introduktion till mogen äkta Vintage Port. När Du själv lagrar flaskport bör Du lägga ner helflaskor. Det blir alltid bättre.

De bästa portvinhusen för Vintage Port deklarerar en husvintage bara de allra bästa åren, kanske var tredje år. De flesta övriga åren lanserar man sina bästa basviner som en ”andra Vintage”. Ofta med namnet på deras främsta Quinta (vingård). Lite längre namn betyder lite enklare Vintage, från ett mindre vinår! Den släpps då ofta efter rätt många år under flasklagring, med viss mognadsutveckling. Nu finns två utmärkta sådana ”andra Vintage” i 2004 Graham’s Malvedos Vintage Port för 391 kronor och 2005 Fonseca Guimarens Vintage Port för 339 kronor. Här finns redan betydande mognadsutveckling på flaska, men de kan också med fördel lagras vidare något decennium.

Husvintage börjar däremot vanligen säljas omgående efter buteljeringen som unga viner. Några spännande nu tillgängliga är 2015 Nieport Vintage för 479 kronor och 2014 Quinta do Noval Vintage för 601 kronor. Här bör man planera för minst tio års och gärna 20 års lagring. Det finns också en 2000 (toppår) Graham’s Vintage för 1000 kronor jämt. Trots sina 17 år är vinet ännu i sin outvecklade ungdom. Perfekt på 50 årsdagen för den som är årsbarn med vinet. Bästa Vintage Porten för långlagring idag.

Den högst hållna av alla Vintage Port är Quinta do Noval Nacional Vintage. Det odlas på en liten plätt med oympade stockar, där vinlusen av någon okänd anledning inte trivs. Ett fantastiskt vin. Jag noterade deras 1963:a för några år sedan för 20,5 poäng av 20 möjliga vid en provning. Nu finns i BS 2007 Nacional att köpa för 9 371 kronor flaskan, för den som är intresserad och har obegränsad budget.

TABELL:  24 PORTVINER I TOPP INOM SJU OLIKA PORTVINSTYPER HÖST 2017








































































































































































































































































































































Nr År Namn Pris Bäst Kv. Bet
Yngre portvin utan lagringspotential
1 Premium Ruby
8045 Graham's Six Grapes Reserve Port 139 17-19 16,0 4,2
2 Late Bottled Vintage filtered
12109 2011 Allesverloren Fine Old Vintage 159 17-19 16,5 4,2
8000 2011 Graham's Late Bottled Vintage 169 17-19 16,5 4,2
Träport
  3 Tawny
8055 Smith Woodhouse 10 år Tawny 199 15-16 17,0 4,2
8039 Croft 10 Year Old Tawny Port 225 17-20 17,5 4,4
70282 Sandeman 20 års Tawny 50cl 279 17-20 18,5 4,2
90111 Dow's 20 Years Old Tawny Port 448 17-20 18,5 4,0
4 Colheita
92388 1997 Krohn Colheita 289 17-20 18,0 4,4
92383 1987 Barros Colheita Sogevinus 449 17-20 18,5 4,2
7839 1961 Krohn Colheita 1 599 17-20 19,5 4,0
Flaskport
5 Late Bottled Vintage unfiltered
8016 2012 Churchill's LBV 179 17-27 17,0 4,4
76119 2003 Smith Woodhouse LBV (2007) 209 17-20 17,0 4,2
6 Crusted Port
97603 Niepoort Crusted Port (2014) 219 21-30 17,0 4,2
94759 Fonseca Crusted Port. (2008) 239 17-24 17,5 4,4
7 Vintage för kosumtion
96439 1995 Fonseca Guimaraens Vintage 37cl 199 17-20 18,5 4,0
99450 1980 Warre's Vintage 991 17-20 19,0 4,0
7 Vintage för konsumtion och lagring
8091 2004 Graham's Malvedos Vintage 391 17-32 18,5 4,2
8001 2005 Fonseca Guimaraens Vintage 339 20-30 18,0 4,0
7 Vintage för lagring
90240 2015 Taylor's Quinta de Vergellas Vintage 399 28-40 18,5 4,2,
99157 2015 Niepoort Vintage Port 479 28-40 18,5 4,0
95339 2014 Quinta do Noval Vintage 601 30-45 19,0 4,0
8183 2000 Graham's Vintage Port 1 000 30-55 19,5 4,2
85486 2007 Quinta do Noval Nacional Vintage 9 371 35-50 20,0 ?