Laddar annons
3 Oct, 2017
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Sjuårig Madiran

[toggle Title="#"][/toggle]

Nya viner på RBV denna vecka är en sjuårig madiran, ett lätt rödvin, en utmärkt champagnekopia, en allround röd premiumbox, och två riktigt bra rödviner för källaren, till rimliga priser.

Nya viner v40 2017 på Röttorps Bästa Vin

Sjuårig Maderian

Château Bouscassé, 2012 för 149 kronor är ett rött vin från Madiran, söder om Bordeaux. Där gör Alain Brumont ett stort tätt rikt och maffigt välstrukturerat vin för smakrika och eleganta maträtter. Det görs på den ovanliga druvblandningen av 50% tannat och ca 25% av vardera cab s och cab f.  Alain är den som tagit fram och utvecklat tannatdruvan till stora viner från tidigare total okändhet. Vinet har gått upp lite i pris, men är fortfarande mycket prisvärt och växer också mycket med fortsatt lagring, långt efter nuvarande sjuåriga ålder.

Lättare rödvin

Masi Valpolicella Bonacosta, 2016 för 99 kronor är en utmärkt äkta lätt och snygg Valpolicella. Fina körsbärstoner med rätt bra struktur och balanserat bra innehåll mitt i allt det lättsamma och fruktiga.

Utmärkt champagnekopia

Ferrari Brut, för 159 kr är ett alldeles utmärkt finessigt och champagnelikt vin med bra komplexitet, renhet och fräsch längd från Trentino i norra Italien. Härlig finess, syra och struktur gör det till ett bra vin både för skål och mat.

Allround röd premiumbox

Rawson's Retreat Shiraz Cabernet 3lbox, 2016 för 259 kronor är ett lättsam, ganska komplex och renklingande matrödvin på box. Bra premiumbox som passar allt och alla.

Två bra viner för källaren

Santa Duc Côtes du Rhône Les Vieilles Vignes, 2015 för 118 kronor. Mustig, rik och komplex Rhône med längd och bra framtid: Bör lagras några år och blir då ett riktigt stort vin för sitt måttliga pris.  Välbyggda Rhôneviner utvecklas ofta mycket bra med ett antal år i källaren. Särskilt som här med en utmärkt vinfirma och gamla stockar.

Doppiozeta, 2013 för 250 kronor är något så ovanligt som en storslagen modern Nero d’Avola från druvans kärnområde intill barockstaden Noto på sydöstra Sicilien. Staden Avola ligger alldeles intill. Här har Toscanska vinfamiljen Mazzei med sitt vinkunnade satsat på att utveckla den lokala druvan och terroiret med modernt vinkunnande och vinmakning. Deras toppvin Doppiozeta, är en ännu ung stor rik och balanserat kraftfull, väluppfostrad nero d'Avola med ljuvliga långa toner i vardande. Mycket intressant att följa utvecklingen under de kommande årens mognadsprocess i flaskan.