Laddar annons
17 Oct, 2017
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Marlborough SB till budgetpris

Nya viner på RBV denna vecka är fyndigt seriöst bättre rödvin, Marlborough SB till budgetpris, halvtorr Moselriesling, en nybörjar Vintage Port och två vita torra boxar.

Nya viner v42 2017 på Röttorps Bästa Vin

Fyndigt seriöst bättre rödvin

Penfolds Koonunga Hill Shiraz/Cab, 2016 för 99 kronor har just anlänt i sin nya årgång. Penfolds är mest berömd för sina stora dyra långsiktiga viner ända upp till Grange. Redan kring hundringen har de ett riktigt bra seriöst långsiktigt vin på klassisk aussiblend , Shiraz/Cab i ungefär fifty fifty. Färdigt att konsumera men har den dolda talangen att de också succesivt under mycket lång tid växer och utvecklas vid lagring under skruvkorken. Seriöst bättre matvin som passar allt och alla. Fyndigt även i denna årgång.

Marlborough SB till budgetpris

Satellite Sauvignon Blanc, 2017 för 89 kronor är en alldeles utmärkt frisk och lättsam SB från Marlborough på Nya Zeeland med ren fin klang utan överdrifter, men typiska Marlboroughtoner. Mest avvikande drag är det låga priset.

Halvtorr Moselriesling med finess

Dr Loosen Bernkasteler Kurfürstlay Riesling Spätlese, 2015 för 119 kr är en riktigt trevlig klassisk halvtorr Moselriesling med fina toner från toppåret 2015. Utmärkt som sällskapsvin och även till fruktdesserter mm. Finns i få butiker, men beställ så kommer det till Din.

Nybörjar Vintage Port

Fonseca Bicentenary Crusted Port (2008), för 239 kronor. Fonseca har lanserat en Crusted Port till sitt jubileum. Det är en blandning av utvalda basviner från flera årgångar. I detta fall från början av 2000-talet. Blandningen har tappats på butelj 2008 och sedan dess utvecklats på butelj som en Vintage. Resultatet är ett härligt vin som påminner mycket om en lättillgänglig ”nybörjar Vintage”. Det är ett redan vällagrat och utvecklat bättre portvin med mognadskomplexitet. Det kan också lagras många år till som en Vintage. Det bästa av allt är att denna lättillgängliga djupdykning i portvinets möjligheter, har ett riktigt hygglig pris för denna kvalitet. Lättbegripligt lyxigt vin till den fina ostbrickan, nu eller om sju åtta år.

Två vita torra boxar

Robertson Chardonnay 3lbox, 2017 för 189 kronor. Just baschardonnay med smak, innehåll och lite längd och balans i måttligt fruktig stil. Bästa billiga chardonnayboxen även i sin nya årgång.

The Crossings Sauvignon Blanc 3lbox, 2016 för 299 kronor. Frisk aningen hård Marlborough sauvignon blanc, men hygglig hela vägen som SB box i den lite högre prisklassen.