Laddar annons
18 Jul, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Systemets bästa billiga rödvin

Fyndigt seriöst billigt rödvin på flaska och box, långsiktig delikat Chablis, den viga ungdomens söta vin och en stark konkurrent till roséchampagne är veckans nya viner på RBV.

Nya viner v29 2017 på Röttorps Bästa Vin

Fyndigt seriöst billigt rödvin

Dão Casal Mor, 2015 för 56 kronor. Systembolagets överlägset bästa riktigt billiga rödvin på flaska. Härligt litet vin med utmärkt struktur, klangfärg, lite utveckling med komplexitet och allt möjligt bra för inga pengar alls. Seriöst fyndigt rödvin på främst touriga nacional och ett par andra portugisiska druvor från distriktet närmast söder om Dourodalen.

Långsiktig delikat Chablis

Chablis Vieilles Vignes Domaine Sainte Claire, 2015 för 209 kronor från vinhuset Brocard.  Rikt och tätt (de gamla vinstockarna ger extra koncentration åt vinet) med stor ung fräschör och syra och redan betydande komplexitet och stor framtid. En riktigt bra chablis bourgogne idag och växer länge även vid långlagring. Härligt balanserat år. Har numera krupit upp över tvåhundringen delvis p.g.a. mycket små skördar i Chablis under de senare åren. Fortfarande en av de allra mest prisvärda chabliserna med klass.

Den eviga ungdomens söta vin

Moulin Touchais, 2001 för 269 kr är ett fantastiskt ungt och sextonårigt sött Loirevin med osannolikt långa anor. Har en ungdomlig fräschör och syra med en ton av arrak och storslagen komplexitet och generös efter alla åren i flaskan. Kan lagras flera decennier till och med fördel avnjutas på sin fyrtioårsdag. Passar särskilt bra till efterrätter med citrussyror som vinet balanserar väl, till skillnad från de flesta andra söta vita viner.

Italiensk konkurrent till roséchampagne

Ferrari Rosé, för 189 kronor. Vinhuset Ferrari gör i Trentino i norra Italien på samma druvor och metoder som i Champagne utsökta och delikata mousserande viner i samma prisläge som de allra billigaste champagnerna. Jag föredrar alltid Ferrari’s viner framför äkta champagne idag under 200 kronor.  Denna finessiga rosé med aningen vekt slut är förföriskt snygg. Ligger i BS och behöver beställas en vecka i förväg.

Bästa röda boxen på bolaget

Vila Santa Reserva 3lbox, 2014 för 300 kronor är e utomordentlig bra röd box med fin struktur, komplex bra genomklingande klangfärg och lysande längd. Ett verkligt seriöst boxvin, även för lite mer krävande sammanhang. Dekantera och servera på karaff. Få butiker och ligger i BS.