Laddar annons
25 Jul, 2017
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Seriöst rödtjut kring hundringen

Ett seriöst rödtjut kring hundringen, bästa billiga SB vinet på flaska och bästa SB boxen, den överlägsna halvtorra rieslingboxen, det utmärkta grundportvinet och återkomsten av den nya vita matboxen är veckans nya viner på RBV.

Nya viner v30 2017 på Röttorps Bästa Vin

Seriöst rödtjut kring hundringen

Allesverloren Shiraz, 2015 för 109 kronor. En utmärkt bra rik och trevlig balanserad Syrah från det varma Swartland i Sydafrika. Bra struktur och lätt klassisk rökighet i mild och lättillgänglig form. Utmärkt vin till hela skalan av rätter från utomhusgrillen till fina grytor och allt annat som inte är alltför lätt i smaken. Utmärkt vinhus med seriösa mustiga viner som också växer med lagring, utan att vara svårtillgängliga när de är två år unga som här.

Bästa billiga sauvignon blanc flaskan

Río Claro Sauvignon Blanc, 2016 för 79 kronor från vinhuset Torres i Chile. Trots viss prisuppgång är det fortfarande bästa valet bland billiga flaskor av fräscha unga sauvignon blanc viner. Fyndigt härlig klangfärg för detta måttliga pris. Bra både till lättare mat och som drink.

Överlägsen halvtorr rieslingbox

FM Riesling, 2016 för 249 kr är rik och bra med rejält innehåll och frisk balanserad liten sötma. En utmärkt halvtorr rieslingbox med rikt bra balanserat slut. Detta fräscha halvtorra vin på box skiljer sig dramatiskt från de mång riktigt usla halvtorra boxarna på Systembolaget. Överlägset bäst bland halvtorra boxar. Det är riktigt dumt att köpa något billigare, om man inte enbart är ute efter att maximera yrsla per krona.

Det utmärkta grundportvinet

Graham's Six Grapes Reserve Port, för 129 kronor har vart basen för bättre portviner i flera decennier. Ett utmärkt vin för ost och efterrätter eller bara ett glas vid brasan när regnet öser ner. Behöver inte lagras, dekanteras eller hanteras på något sätt. Det är bara att hälla upp. En öppnad flaska håller väl i några veckor. Därefter är det en utmärkt smakförstärkare i såser och vid matlagning i övrigt under många månader.

Billig vit torr matbox tillbaka

Cacadu Ridge Semillon/Sauvignon Blanc 3lbox, 2016 för 203 kronor är ett utmärkt balanserat matvin med rejält innehåll bra syra och struktur. Detta ganska nyanlända vin blev så populärt att det praktiskt taget försvann från Systemhyllorna. Nu har det kommit tillbaka och finns i de allra flesta butikerna. En seriös torr vit box. Med under 3 gram socker per liter, som det skall vara i denna typ av vita torra matviner.

Bästa sauvignon blanc boxen

Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc 3lbox, 2016 för 249 kronor. Efter några lite svagare år, med väl mycket socker kvar i vinet, är denna storsäljare nu åter i topp med sin utmärkta, lätta, fräscha och aningen aromatiska SB stil. Numera med anständigt låg sockerhalt.