Laddar annons
9 Jul, 2017
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Mäktiga röda chilenare

Ett par stora röda chilenare, historiskt efterrättsvin, mogen fräsch årgångschampagne, fyndig röd premiumbox och en Cornas för källaren är veckans nya viner på RBV.

Nya viner v27 2017 på Röttorps Bästa Vin

Chilenskt rödvin på franska

Clos de Lolol, 2014 för 179 kronor. En kraftfultl och mäktigt slottsvin från Francois Lurtons vingårdar i Chile. Betydande andel av syrah, camenere, cab f och cab s, samt en liten mängd petit verdot på klassiskt bordeauxmanèr. Fruktig med kraftfull rik, aningen örtig och svartfruktig ton. Stort personligt vin med ungdom och ganska mjuka tanniner som gör det mycket tilltalade redan nu. Växer rejält med lagring. Bäst till smakrika fina kötträtter inte minst vilt. Ovanligt tilltalande pris för kvaliteten hos detta chilenska vin på franska.

Efterrättsvinet i alla lägen

Alambre Moscatel de Setúbal 37cl, 2012 för 69 kronor. Det perfekta söta efterrättsvinet när Du är osäker på vad som kan passa. Ett starkvin med måttlig alkoholhalt, gjort på muscatdruvor från Setubalhalvön, som sedan lagras länge till betydande komplexitet och intresse. Intressant vintyp där de bästa kan bli över hundra år gamla. Mycket historia och vin för pengarna.

Mogen fräsch årgångschampagne

Beaumont des Crayères Fleur de Prestige Brut 2004 för 299 kr. Komplext långt och genomklingande årgångschampagne med en egen personlighet.  Det är långt och charmigt lättsamt och lättdrucket hela vägen. Bra balans mellan mineralitet och frukt i detta rimliga prisläge. Systemets bästa hyggligt billiga årgångschampagne.

Mäktig chilensk lyxcabernet

Don Melchor Cab S, 2013 för 599 kronor. Tät sammetslen och stram på samma gång, med lovande stora rika toner och mäktigt bra välladdat rikt slut. Lovande för långlagring, en av de bästa årgångarna av detta prestigevin från Chiles främsta vinhus, Concha y Toro. Snygga chokladtoner och dramatiskt mjuka tanniner.

Fyndig röd premiumbox

Rawson's Retreat Shiraz Cabernet 3lbox, 2016 för 259 kronor. Bra lättsam ganska komplex och hyggligt renklingande rödvin på premiumbox. Fyndigt bra till allt och alla när Du vill ha ett finare rött boxvin.

Cornas för källaren

Cornas Les Grandes Terrasses, Jaboulet, 2012 för 289 kronor. För den som har lagringsmöjligheter och gillar bättre syrah viner är det obligatoriskt att ha några flaskor Cornas från södra delen av norra Rhône. Detta lilla vindistrikt gör några av de allra förnämsta syrahvinerna i världen. Prisnivån är samtidigt fortfarande relativt hygglig för att inte säga billig. Men Cornas kräver lagring. Grundregeln är att de inte skall konsumeras före tioårsdagen och gärna mycket långt senare. Denna mäktiga unga Cornas är för vintypen ändå generöst och måttligt hård idag med en lockande framtidspotential. När den vid lagring nått en större mognadskomplexitet blir den helt ljuvlig.