Laddar annons
20 Nov, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Sauvignon blancvin i olika skepnader

Sauvignon blancdruvans viner smakar svalt, elegant krispigt och fräscht förutsatt att odlingsområdet (ursprunget) eller årgången (vädret) inte ställer till trassel med ihållande höga temperaturer, bland annat. Och väljer vinmakaren att lägga det unga vinet på fat, fatlagra, blir smaken också direkt en annan. Det smakar kraftigare, rikare och bredare. Att blanda sauvignon blancvin med vin av druvsorten nouvelle är en annan anledning till smakvariation om än på subtil nivå. Nouvelle tillför helhetsintrycket generositet. Här är tipsen från Vinbanken flera stilar sauvignon blancvin vilka passar för olika maträtter, tillfällen och anledningar.

Frankrike
Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc 2011 (22139), Frankrike, 75 kr
Vardagsvin.Frisk torr smak av grön frukt, päron och lime.  Bra och välgjord. Ren. Användbar och säkert köp.
Passar till: Sallader, lätta fiskrätter, skaldjur med citrus, vinegrette, grönsaker.

Clos Floridene Blanc 2009 (96022), Fraves Frankrike, 198 kr
Stor och fyllig, gul frukt. Matig smak med rostad fatton. Kvalitetsvin. Rejäl mer än fin om än på hög nivå och mogen. Det är verkligen fantastiskt roligt att Systembolaget tagit in en vit Bordeaux som smakmässigt tar ut svängarna.
Servera till: Lime och ingefärsmarinerade fläskfiletspett. Råris.

Nya Zeeland
Saint Clair Wairau Reserve Sauvignon Blanc 2011 (91254), Marlborough Nya Zealand, 149 kr
Torr, frisk, aromatisk smak med inslag av passionsfrukt, nässlor och lime.
Servera till: Grillad röding med bondbörnor, örtpotatis och sparris.

Sydafrika
Neethlingshof Sauvignon Blanc 2012 (28006), Stellenbosch Sydafrika, 80 kr
Vardagsvin. Ren och frisk smak av gräs, kiwi och krusbär med lätt sparriston. Du vinner en slankare stil på vinet om sval serveringstemperatur. Sallader och skaldjur, fördrink men även ljust kött, kyckling i sallad med örtigt syrlig dressing.

I Sydafrika skattas sauvignon blancvin högt. Stilen blir onekligen lite rundare och rikare, förutsatt att inte odlingsområdet är något av de mest svala landet har, exempelvis Elgin.

- Sydafrikas sauvignon blanc tar plats som ett vin mellan nya och gamla världen vilket ökar intresset hos konsumenterna, säger Paul Cluver, vinproducent och ordförande i organisationen Wines of South Africa.

Läsa mer: Tidigare publicerad artikel på Vinbanken, Heta ställen för svala viner, handlar om sauvignon blancvin från Sydafrika.

Intressant information om druvan nouvell finns att läsa på bloggen New World Winemakerblog.

Det är också dags att lyfta användandet av nouvelle i sauvignon blancvinerna och det är bra att börja diskutera hur olika jäststammar inverkar på ett vins smak. Sauvignon blancvin, odlare och vinmakare över hela världen torde vara högst medvetna om alla de "hjälpmedel och genvägar" som finns idag, därtill även fullt legitima. Det är inte någon oegentlighet men kanske väl tyst och anledningen är förmodligen att tydligt smakdriven jäst eller druvan nouvelle tillhör kategori "billigare alternativ".

Wikipedia om Sauvignon blanc.

Bild från Weimax Wines, hemsida med säte i Kalifornien.