Laddar annons
20 Aug, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vin är titeln på Filip Verheydens bok

Vin. Den är riktigt snygg att se på den lilla hårda boken i A5 format. Svart och vit, sådär snitsig på ett modernt och avskalat sätt. När jag ser på den vandrar tankarna iväg till bilder av bostadsannonser med stylade, helvita lägenheter. Nåväl. Utsidan spelar ingen roll när innehåll ska recenseras och jag börjar läsa med spänd förväntan. I handen har jag redaktören och grundaren till den framgångsrika internationella vintidningen TONG Magazines senaste bok och mina förväntningar är höga.

Vinets grunder heter introduktionen som visar sig vara författarnas förklaring till varför de skrivit boken. De är förutom Filip Verheyden i vinkretsar välkända Fiona Morrison och Romana Echensperger. Författarna säger sig vilja sprida riktig kunskap.  Läsaren kan lika gärna vara novis som mycket kunnig och det går bra att hoppa mellan bokens fyra kapitel.  Varje kapitel innehåller ett antal sidor av korta stycken under en huvudrubrik med tillhörande ursnygg bild.

Dessvärre blir det rörigt och jag måste tyvärr säga att jag inte förstår vad författarna vill. Vad ska läsaren göra - bläddra förstrött, se på några bilder? Eller var intentionen att man kan ha med sig boken som en slags mini-uppslagsverk? För mig är den på tok för tjock, hård och klumpig för att smidigt slinka ner i väskan när på resa.  För om man ska Vin som referenslitteratur håller den långt ifrån måttet. Vad sägs om en tvåsidig  (luftig A5f-format) förklaring till hur man gör världens starkviner på? Slutligen tycker jag att det är svårt att navigera i boken för att kapitelmarkeringen inte är lätt att följa.

Sammanfattningsvis är "Vin" av Filip Verheyden en titel man kan hoppa över. De korta texternas klondyke måste vara nätet men i tryck och bokform torde de korta texterna ha det svårt. Boken är säkert en uppskattad gå-på kalas-present (i s f en blomma) och bara för att den är så otroligt snygg och bilderna fräcka är en regelrätt sågning utesluten. Den som precis börjat intressera sig för vin kan måhända finna nöja i att läsa Vin men när det är gjort är saken klar. Kännaren torde se boken som "trevlig", inte mer.

Vin ges ut av Bokfabriken, Nordenskiöldsgatan 19A, 211 19 Malmö.
Rek pris: 185 kr
ISBN10  9187301008
ISBN13   9789187301001
Svensk översättning:
Anders Öhman, vinutbildare och vd för sommelierutbildningen Gustibus Wine & Spirits Acadamy.