Laddar annons
Silvaner – en nyhet på hyllan från och med juni
5 Jun, 2023

Silvaner – en nyhet på hyllan från och med juni

När man pratar om Tyskland som vinland handlar det ofta om druvorna riesling och pinot noir. Men det finns andra druvor som är väl värda att upptäcka, som uppstickardruvan silvaner som just nu drar till sig allt mer intresse. Från och med 1 juni kommer vi i Sverige dessutom få bekanta oss ytterligare med druvan då det första renodlade silvaner-vinet lanseras i Systembolagets fasta sortiment, i samtliga butiker.

Att druvan silvaner är helt oupptäckt i Sverige är långt ifrån sanningen. Varje år dyker det upp ett antal viner gjorda på druvan i det tillfälliga sortimentet. Och vinet är även med som blend i ett antal andra viner. Men från och med 1 juni så kommer vi i Sverige alltså få vårt första renodlade silvaner-vin i det fasta sortimentet, i samtliga butiker.

Att riesling och pinot noir, eller spätburgunder som pinot noir också kallas, är de druvor som överlägset mest förknippas med vinlandet Tyskland, råder det ingen tvekan om. Tyskland som vinland har de senaste decennierna stått för en imponerande resa där landets viner generellt håller skyhög klass, har en unik smakprofil och är oerhört prisvärda. Den utvecklingen som nu sker är at druvor som hittills varit mindre upptäckta får allt mer fokus och kommer fram ur skuggan från de välkända druvsorterna riesling och spätburgnder. Silvaner är just en sådan druva.

– För länge sedan var silvaner den mest odlade druvan i byn Mattenheim i Rheinhessen där vi har våra vingårdar. Riesling var också populärt redan då men silvaner var på den tiden mer populärt än riesling på vissa ställen, berättar vinmakaren Stefan Sander som driver familjeproducenten Weingut Sander.

"Det handlar om att ge silvaner en chans"

Även om Sander själva producerar den sedan länge uppskattade och välkända rieslingen Sander Riesling, som går att hitta på Systembolagets hyllor, så är Stefan glad att den svenska marknaden inom kort kommer få bekanta sig med en druva som han håller väldigt kär.

– Det handlar om att ge silvaner en chans. I Tyskland dricker man sedan länge silvaner och i allt fler länder utanför Tyskland börjar man inse vilken hög kvalitet silvaner står för. Men som alltid handlar det till en början om att folk behöver öppna ögonen för att upptäcka något nytt och för att förstå druvan silvers okomplicerade, rena och snygga karaktär.

Från och med 1 juni kommer Sanders silvaner finnas tillgänglig i alla butiker i hela landet. Sander riesling är sedan tidigare välkänd med bokstäverna ”Sander” som stort pryder etiketten, och med den lilla sjuprickade nyckelpigan ovanför namnet, har han lyckats skapa en välkänd etikett och ett välkänt varumärke. Nyckelpigan är en symbol för vingårdens naturliga bekämpningsmedel och den biologiska vinodlingen.

Sander

Etiketten för Sander Silvaner ser i stort sett identisk ut som Sander Riesling, förutom att bakgrundsfärgen går i en ljusgrön ton istället för vit.

– Silvaner ökar sin popularitet i Tyskland, även om det går sakta. Förr var det en av de populäraste druvorna. Den tål värme väldigt bra och klarar av svåra förhållanden, dessutom passar den väldigt bra till så otroligt många olika maträtter.

Enligt Stefan Sander har riesling fungerat lite som en dörröppnare för andra tyska druvsorter, tack vare sin ständigt ökande popularitet. För hans egen del så har fokus alltid legat på ekologiska odlingar, vilket är något som hans farfar var allra först med i hela Tyskland år 1956.

– På den tiden var det svårt att förklara ekologisk odling, men nu är det en självklarhet för många.

Vilken typ av mat tycker du man ska äta med silvaner?

– Vegetariska rätter. Mer rätter med ägg. Inte lika heta rätter som man äter med riesling. Silvaner används på ett helt annat sätt på restauranger än vad riesling gör då det passar till helt andra rätter. Det passar till exempel utmärkt med sparris i alla dess former eller grönsaker från grillen. Det är även en bra kombination till äggrätter, till exempel en nässelsoppa toppat med krämigt kokta ägg. Jag tror att maten kan bli en dörröppnare för silvaner, då man inser vilken bredd vinet har när det kommer till olika maträtter.

Vad har du för förhoppningar med den här historiska lanseringen?

– Att få folk att våga testa. Jag vet att det kommer bli kämpigt till en början, men om folk bara vågar testa och se vilken okomplicerad typ av vin man får, så tror jag att många kommer bli väldigt imponerade, avslutar Stefan Sander.

Recension

Sander

Sander, Silvaner, 2022 (5464) 99:-

Okomplicerat, enkelt och neutralt. Så kan man på enklast sätt beskriva denna silvaner. Det är en ren doft av vattenmelon, vit persika och lite örter. Ett piggt, lätt och somrigt vin som fungerar fint som ett bra sällskapsvin för under 100 kronor.