Laddar annons
Longview – det australiensiska vinhuset med italienska rötter
1 Jun, 2023
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Longview – det australiensiska vinhuset med italienska rötter

Det finns vissa kombinationer av druvor, länder och viner som man aldrig någonsin i sin vildaste fantasi skulle tänka på. Rosévin gjort på den svårodlade druvan nebbiolo från Adelaide Hills i Australien är en sådan kombination. Men i fallet med Longview Vineyard har det visat sig vara ett genidrag.

På 1800-talet och början av 1900-talet sökte sig många européer bort från kontinenten på grund av svåra livsförhållanden och dåliga skördar. Fattigdomen var utbredd runtom Europa och flera pandemier skördade många offer. För många svenskar bar det av till andra sidan Atlanten och USA, där man snabbt blev en framstående minoritetsgrupp i framförallt Minnesota. För många sydeuropéer var destinationen desto mer avlägsen och okänd. Det bar nämligen av mot Australien i jakten på lycka och framgång. Italienare, greker, kroater och serber hörde till några av de stora migrantgrupperna som tog sig hela vägen till den avlägsna kontinenten. Två av dessa italienare kom från nordliga Friuli respektive sydliga Sicilien. Dessa två fann kärleken i varandra och även kärleken till mat och vin.

Många decennier senare finner vi det familjeägda vinhuset Longview Vineyard vid staden Macclesfield i vinregionen Adelaide Hills i södra Australien. Peter Saturno driver vinhuset ihop med sin bror Mark, och de är barnbarn till det italienska paret som fann varandra i spåren av den italienska utvandringen till Australien. Samtidigt som många av deras grannar har valt att satsa på de mest traditionella franska druvorna, som shiraz, sauvignon blanc, pinot noir och chardonnay, så har de istället valt att värna om sitt italienska arv. Hos Longview Vineyards, som är en av de mest prisbelönta australiensiska vingårdarna och som skördat stora framgångar de två senaste decennierna, är det istället fokus på druvor som barbera, nebbiolo, dolcetto och pinot grigio.

– Adelaide Hills är en stor region som hör till en av de absolut kallaste vinregionerna i Australien. Eftersom det är en så pass stor region så finns det flera olika mikroklimat längs med hela bergskedjan. Det är en häftig syn när man väl är där och det är något som man själv måste uppleva, berättar Peter Saturno i samband med ett besök i ett soligt Stockholm.

Peter Saturno Peter Saturno.

Trots av Longview Vineyards endats varit verksamma sedan 1995 så har man rönt stora framgångar, och deras rosévin Juno, som är gjort på hundra procent nebbiolo, hör till det mest prisade australiensiska rosévinet sedan det lanserades för första gången 2005.

– Vi älskar nebbiolo. Vi har en av de äldsta nebbiolodlingarna i hela Australien och druvan trivs riktigt bra i vårt mikroklimat som vi har i Adelaide Hills. Vi är dessutom en av de enda producenterna som gör rosévin på nebbiolo och hos oss är det en av de absolut viktigaste druvsorterna.

"Vi vill se vad andra kan göra med vår frukt"

Den norditalienska druvan är mest associerad med kända och prestigefulla viner som Barolo och Barbaresco, men den är även känd för att vara en svårflörtad druva som enbart trivs i speciella förhållanden. Just dessa förhållanden får den i Piemonte, och nästan enbart där i hela världen. Förutom Adelaide Hills och hos Longview Vineyards vill säga. Peter och Mark Saturno har nämligen lyckats tämja druvan och hitta en naturlig växtplats för den där den trivs.
– Det är få platser nebbiolo trivs på, det ska man veta. Men Adelaide är en av de platserna, och det roligaste av allt är att druvan får lite av en helt egen karaktär här. Den får lite mer florala toner från gården och från jorden. Nu när vi dessutom haft en del kalla årgångar så får vi dessutom en naturligt hög syra i vinerna.

– Vi odlar allting helt själva inom våra egna vingårdar. Totalt är det 65 hektar vinodlingar, men druvorna från drygt 30 hektar av dessa säljer vi till andra vinmakare. Vi vill se vad andra kan göra med vår frukt jämfört med oss själva.

Adelaide Hills

Även om Longview odlar såväl shiraz som cabernet sauvignon så har man börjat konvertera dessa odlingar mot de italienska druvsorterna. Man odlar även gruner veltliner och riesling på sina vingårdar, och framförallt den förstnämnda har blivit hyllad i Australien.

– Bara det senaste året har vi fått totalt 19 guldmedaljer för våra viner. Vår gruner veltliner vann två medaljer och under en tävling utsågs den till det bästa vita vinet av alla viner där. Det var första gången på 14 år som det bästa vita vinet inte var en chardonnay. Det visar lite vad man kan göra på den här platsen.

– Utanför Österrike är Adelaide Hills faktiskt den plast i världen som har flest odlingar av gruner veltliner. Det finns flera likheter mellan just Adelaide Hills och Österrike.

Longview hyllar Adelaide Hills

Adelaide Hills får ofta stå i skuggan av de betydligt mer kända vinregionerna Barossa Valley, Eden Valley, Clare Valley och McLaren Vale. Men enligt Peter Saturno har Adelaide Hills så pass unika förutsättningar att området sticker ut.

– På våra vingårdar så visar vi gärna upp bredden som finns här. Vi odlar flera olika druvsorter i samma vingård vilket också visar vilken speciell plats det här är.

För flera decennier sedan fann Peters farfar och farmor varandra som italienska migranter i Australien. Nu försöker Peter och hans bror Mark hylla sitt ursprung genom att sätta de italienska druvorna i första rummet. Och enligt Peter så finns det ingen återvändo.

– När man väl börjat odla nebbiolo så finns det inget annat efter det. Nebbiolo är speciellt och man är glad över att man har möjlighet att arbeta med en sån fantastisk druva i Australien av alla ställen. Man inser snabbt att det är svårt att toppa en sådan fantastisk, druva, avslutar Peter Saturno.

Recension

Longview

Longview, Nebbiolo Rosato, 2022 (93429) 159:-

Ett ungt, piggt och friskt rosévin med en inbjudande doft av färska röda bär, rosor, grapefrukt och apelsin. Vinet har en liten örtig smak med små toner av basilika i sig. Det är tydliga toner av jordgubbar, apelsiner, rosor, sälta och grapefrukt. Syran är väldigt fin och elegant, och håller ihop vinet på ett bra sätt. Ett superfräscht rosévin som går sin egen väg och som imponerar på alla möjliga sätt.