Laddar annons
10 Mar, 2010
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Sömnig av vin, du är inte ensam

Blir du trött när du dricker vin och framförallt när vinet är rött är du långt ifrån ensam. Det finns en anledning och en förklaring bättre än den att man bälgat i sig mängder av vinofino och därför skulle däcka av den enda logiska anledningen - överkonsumtion.

Studier och forskningsresultat har visat att växter precis som däggdjur och människor kan producera hormonet melatonin. Hormonet reglerar dygnsrytmen och melatonin påverkas av ljuset. Att sova mörkt är nödvändigt för god sömn samt hälsa vare sig man är människa eller djur. Och bara som en liten avstickare i resonemanget vad vinet gör med melatoninhalten är att allt större uppmärksamhet läggs på vår nattmiljö.  Framförallt för storstadsbor och djuren i städers närhet. Individer har allt svårare att komma till ro på grund av brist på mörker vilket skadar hälsan. I USA talar man om ljusförorening , hur det påverkar miljön generellt, avsaknaden av stjärnor i himlen specifikt och framförallt på människors hälsa. Vi blir helt enkelt stressade av ljus dygnet runt!

Tillbaka till druvor och vin. Blå druvor, som används för att göra rött vin, innehåller höga halter av hormonet melatonin upptäckte italienska forskare. Rapporten publicerades i Journal of the Science of Food and Agriculture. Speciellt var det druvorna merlot, cabernet sauvignon och sangiovese som utmärkte sig för den höga dosen melatonin och det sitter som vanligt i skalen. Som vanligt menar jag bara att som så mycket annat vad gäller vin handlar det om skalen, smaken, tanninerna och nu melatoninet.
Rött vin som sömnmedel, funkar det? Ja- kanske det förutsatt att du dricker såpass lite (hur mycket är det och för vem gäller vad?) att alkoholen inte spolierar den goda sömnen. För det gör den, alkoholen alltså.