En årgångswhisky är långt ifrån vanligt förekommande även om de finns. Normalt är att se de årtal whiskyn fått mogna på fat på etiketten, vilket i o f sig kan vara en blandning men där den yngsta delen alltid skrivs ut. Vanligast är beteckningarna 8, 10 och 12 Years Old. Till skillnad från vin är alltså inte en specifik årgång av betydelse för kvaliteten snarare är det så att whiskyn, eller vilket destillatet än är, bara utvecklas under tiden det ligger på fat. Fler år på fat, ger större chans till smakutveckling. Och, ju finare råvara som destillerats desto bättre förutsättning till mersmak. Råvarubasen i kombination med vilka faten är och den tid spriten får vila på dessa gör smaken på en whisky komplex och unik.
Highland Park Vintage 1964
En äkta årgångswhisky från två unika fat som fylldes 1964 och sedan buteljerades sent 2009. Alkoholhalten är 42,2 volymprocent och smaken är komplex, söt, kryddig med inslag av knäck och rostad vanilj. Beskrivningen är enligt destilleriet, så tyvärr, tyvärr har jag inte provat själv :-). Tillgången är starkt begränsad och av 290 buteljer kommer 12 till Sverige. Cirkapris lär hamna på runt 45 000 kronor.
Highland Park Vintage 1968
En blandning av 8 fat (7 hogshead: 250 L och 1 butt: 500 L) som alla fylldes 1968.
Buteljerades under hösten 2008. Denna whisky (45,6%) borde vara rena kapet jämfört med ovan med sitt pris på 27 000 kronor och kan man säga som ett ta två istället för en erbjudande……Skämt åsido, smaken är mer kryddig med inslag som går från ingefära och kryddnejlika till en sötare eftersmak. Det kommer 12 flaskor till Sverige av 1 550 buteljerade.
Highland Park ligger på Orkneyöarna och sägs vara Skottlands nordligast belägna destilleri.
Det grundades 1798 av Magnus Eunson som också var en känd whiskysmugglare. Han lyckades så väl med sin sidoverksamhet på grund av sitt stora engagemang i kyrkan. Än idag undrar man hur en så pass välsedd man kunde gömma sprit under predikstolen för att senare under natten ge sig ut på försäljningsuppdrag. Det sägs att han till och med gömde sprit i en likkista den dag fogdarna knackade på dörren och eftersom han stod vid kistan med bibeln i handen och viskade ”smittkoppor” vände fogdarna i dörren. Slutligen blev han ändå arresterad men straff slapp han, förmodligen för att de flesta var hans kunder. 1826 blev whiskytillverkningen legal i Skottland. Highland Park fick direkt officiell status, 28 år efter grundandet. I Sverige konsumeras mest Higland Park per capita, inte illa med tanke på att destilleriet inte är så stort och att de säljer sin whisky över hela världen.