Laddar annons
Juliusspital för silvanervin i världsklass  
10 Jul, 2023
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Juliusspital för silvanervin i världsklass  

Nicolas Frauer är vinmakare och källarmästare på anrika Juliusspital i Würzburg. Juliusspital drivs som en stiftelse och grundades 1576 av ärkebiskopen Julius Echter von Mespelbrunn. Bakom vinerna finns en rik, tidvis dramatiska historia och ett starkt socialt engagemang.

Den sociala värdegrunden är djupt förankrad hos Juliusspital som också kan tacka stiftelsen för vinegendomens framgångsfaktor.

Det kan verka vågat att ta sig an rollen som vinmakare på anrika Juliusspital som också är en av Tysklands mest kända vinegendomar. Men också för att de två tidigare källarmästare, Benedikt Then och Friedrich Franz, arbetade 47 respektive 38 år.

När Frauer tillträdde som vinmakare på Juliusspital 2011 var han bara 28 år. Det anses vara väldigt ungt i sammanhanget. Men för Frauer var den tidiga starten förståelig om han skulle ha möjlighet att nå lika många år i tjänsten som sina två  föregångare. Men inget verkar bekymra Nicolas Frauer som tidigt visste vad han kan, och ville göra.

Man antar en uppgift för att det är kul och visst, jag var även mycket stolt över att bli tillfrågad. Samtidigt insåg jag att det var ett tillfälle som inte kommer tillbaka.

- Då var jag ung, men jag var också redo att bli vinmakare och källarmästare på Juliusspital, svarar Frauer lugnt. Han är ambitiös och fortsätter berätta om sin målsättning att alltid skapa viner som kan lagras.

- Jag bestämde mig direkt för att göra stora och speciella viner.

Frauer medger att förutsättningarna knappast kunde vara bättre. Juliusspital är en av Tysklands mest berömda vinproducenter med fantastiska vingårdslägen som står bakom några av landets mest framstående viner.

Juliusspital för stora viner med socialt engagemang

Med tanke på det goda ryktet är det inte förvånande att 90 procent av årsproduktionens 1,25 miljoner flaskor säljs i Tyskland. Merparten av dessa flaskor kommer inte längre än 50 km från Juliusspital. Vinsten går direkt tillbaka till stiftelsen och används till välgörenhet för att driva ett sjukhus, ålderdomshem och ett hospice med 12 platser. Just det sociala engagemanget är en intressant koppling till andra vinregioner, som Bourgogne i Frankrike. Med jämförelsen till den berömda vinauktionen Hospice de Beaune som drivs på liknande sätt.

Nicolas Frauers starka dragningskraften till Bourgogne avspeglas också i smaken på Juliusspitals viner. Den franska metoden som Frauer använder sig av i vinifikationen är exempelvis lång lagring på jästfällning, "on the lees". Och nog smakar vinerna med den här ”franska approachen” mer än ”bara” riesling, silvaner eller av weissburgunder. Intressant.

Berömda vingårdsläget Berg

Druvorna är dock inte vilka som helst utan kommer från odlingslägen som rankas bland Tysklands bästa områden. Bland annat det berömda vingårdsläget Stein som breder ut sig direkt norr om staden Würzburg. Men även om förutsättningar är utmärkta är det i slutändan ändå ”någon” som måste göra vinerna. Som en skicklig vinmakare, som Frauer.

Stein är en stor, brant södersluttning ovanför staden Würzburg i Franken och bara en av många bland Juliusspitals 180 hektar vingårdar. Jordmåner varierar naturligtvis när området är stort men på de bästa lägena finns djupa, sandiga jordar som bitvis domineras av fossilrik musselkalk.

Vinerna från de bästa lägena kännetecknas av en tydlig mineralitet, elegans och livlig fräschör. Delar som tillsammans bidrar till förmågan att åldras.

Riesling och silvaner för viner som kan lagras

Det är med andra ord ingen hemlighet att både riesling och silvaner står bakom viner som kan utvecklas på ett imponerande sätt. För den förmågan är druvorna kanske till och med de allra bästa. Tänk på din senaste provning av en ung välgjord riesling och minns hur vinet smakade. Förmodligen var upplevelsen strukturerad, klockren, frisk och mycket koncentrerad. Jag tycker själv ibland att det till och med är en utmaning att dricka unga rieslingviner av hög kvalitet. Smaken kan verkligen bita till, så intensiv och framträdande är smaken.

Men vänta och samma vin, efter 10 år, ger en helt annan upplevelse. Då smakar vinerna helt enkelt fantastiskt, mer och nyanserat. Upplevelsen är tilltalande, i balans och har alltsomoftast en elegant smakkoncentration. Samma beskrivning kan också gälla för högkvalitativa silvanerviner. Som GG (grosses gewächs) Juliusspitals silvaner från Stein-Berg.

Sedan konstaterar, Nicolas Frauer,

– Juliusspitals bästa silvaner och rieslingviner kan åldras i minst 40 år!

”Jag är egentligen aldrig helt nöjd med mina viner oavsett hur många utmärkelser vi får. Min grej är att konstant leta efter detaljer eller sätt som kan göra vinerna än bättre”, avslutar Frauer eftertänksamt.

Han medger att han sällan dricker vin bara för nöjes skull utan vindrickande är ofta mer av ett nöjsamt och undersökande projekt. Han skrattar till och verkar fundera. För ett ögonblick är Frauer tillbaka i sin älskade vinkällare.

På Systembolaget finns, just nu:

Juliusspital Würzburger Stein-Berg Silvaner GG 2019 (94941), 379 kr
Juliusspital Würzburger Stein-Berg Riesling GG 2019 (91804), 399 kr
Juliusspital Würzburger Stein Silvaner Erste Lage 2021 (90358), 198 kr
Juliusspital Würzburger Stein Riesling Erste Lage 2021 (90590), 198 kr
Juliusspital Würzburger Silvaner trocken 2021 (6708), 189 kr. FASTA SORTIMENTET.