Huvudbild för artikel Svenska viner kan göras på välkända druvsorter i framtiden
29 Nov, 2021

Svenska viner kan göras på välkända druvsorter i framtiden

Vinproduktionen förflyttas allt längre norrut. Den franske vinmakaren Xavier Vignon vet vilka druvsorter han skulle odla i framtiden om han skulle börja producera svenska viner.

Xavier Vignon har varit verksam i södra Rhonedalen, närmare bestämt i Chateuneuf-du-pape i många år, och han har på nära håll sett hur vinproduktionen förändrats i området. Förändringen beror nästan uteslutande på det förändrade klimatet. Därför tror han att man i till exempel Sverige kommer kunna producera svenska viner på välkända druvsorter från södra Europa.

– Ställen där man kunde odla vin på förr är obrukbara i dag. Det är uppenbart att allt förflyttas norrut. Jag som fransman erkänner motvilligt att britterna i dag gör riktigt bra mousserande. Man ser även att det i Nederländerna, Danmark och till och med Sverige i dag görs viner.

"Om jag hade fått en hektar i Sverige..."

När det kommer till just vinodling i Sverige så har det på senare år ploppat upp flera nya aktörer som framförallt satsar på solaris och rondo, de två druvsorterna som klarar av det nordiska klimatet bäst. I framtiden tror dock Xavier Vignon att andra, betydligt kändare druvsorter, kommer kunna göra resan norrut och bli till svenska viner.

– Om jag hade fått en hektar i Sverige så hade jag odlat pinot noir, muscat, chardonnay och riesling, säger Xavier Vignon.

Xavier Den franske vinmakaren Xavier Vignon. Foto: Pressbild

 

Den som är sugen på att börja odla direkt kommer dock få bekymmer. Enligt den franske vinmakaren handlar det om flera år fram i tiden som dessa druvsorter kan komma att bli aktuella i Sverige.

– Möjligheten finns definitivt i Sverige. Sen ska man veta att alla druvsorter är känsliga på sitt sätt, mot till exempel insekter, bakterier, sjukdomar och klimat. Vintern är fortfarande kall i Sverige, men kolla bara Kanada, där odlar de för fullt.

– Jag tror att Sverige kommer kunna ha mousserande viner på chardonnay och pinot noir inom loppet av 20 år. Det finns data och analyser redan nu som visar att Sverige skulle klara av ett sådant scenario. Om jag var svensk och bodde i Sverige så hade jag definitivt gjort mousserande viner på dessa druvor.

 

"Tror den druvan hade passat i Sverige också"

När det kommer till vita och röda viner av andra druvsorter än solaris och rondo så tror Xavier Vignon att det lär dröja ännu längre tid.

– Pinot noir kommer nog vara en av de första röda druvsorterna från södra Europa som når Sverige. Jag har själv konsulterat i Tasmanien, som också har hårda vintrar, och där har de börjat med pinot noir, så jag tror den druvan hade passat i Sverige också.

– När det kommer till de vita så hade jag satsat på riesling och muskat, de hade nog klarat av det svenska klimatet. Sen är det inte bara att börja odla, utan man måste hitta den rätta platsen i södra Sverige. Vinden är druvans bästa vin och det gäller att hitta en plats med rätt vind, avslutar Xavier Vignon.

Här är druvsorterna Xavier tror kommer etablera sig i Sverige i framtiden:

  • Mousserande vin: Chardonnay och pinot noir

  • Rött vin: Pinot noir

  • Vitt vin: Riesling och muskat

Läs en längre intervju med Xavier Vignon om klimatets påverkan på vinindustrin.