Laddar annons
Vad är glögg?
6 Dec, 2021
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vad är glögg?

De flesta har druckit det i Sverige. Många gör till och med egen. Men vad är egentligen glögg? Varifrån kommer traditionen? Och hur stort glöggland är Sverige?

När vi ger oss in i november månad så är det nästan givet att vi börjar snegla mot glögghyllorna. Vi vet att det inom kort kommer stå hundratals flaskor där, den ena finare än den andra. Vi vet att det kommer finnas olika smaker, olika etiketter, olika symboler och olika kryddor. Glöggen har blivit en naturlig del i vårt julfirande i Sverige. Oavsett om det är saftglögg eller starkvinsglögg så har de allra flesta svenskar någon slags relation till den varma drycken. Vi på Vinbanken har nu grottat oss ner i glöggens historia för att ta reda på den enkla frågan; Vad är glögg?

Att stå vid ett luciafirande och äta pepparkakor med en kopp glögg i handen, samtidigt som man knappt har någon känsel kvar i tårna på grund av den bitande svenska vinterkylan, det är något oerhört svenskt över den traditionen. Och faktum är att vi i Sverige är glöggentusiaster utöver det vanliga. Varje år säljer Systembolaget 2,5 miljoner liter glögg, och totalt konsumerar vi svenskar nästan fem miljoner liter. Då ska man vara medveten om att konsumtionen sker under i princip två månader på året; november och december.

Vad är glögg?

Man kan kortfattat beskriva glögg som kryddat vin eller kryddad sprit. Man använder glöggkryddor av olika slag, förslagsvis nejlika, kardemumma, pomerans och kanel för att smaksätta vinet eller spriten. Sedan finns det givetvis även alkoholfria alternativ, som till exempel saftglögg.

Varifrån kommer traditionen?

Det är en väldigt gammal tradition med anor ändå från grekerna och romarna som brukade smaksätta sitt vin med olika kryddor. Till Sverige kom det kryddade vinet en aning senare, men det finns bevisat att självaste Gustav Vasa drack kryddat vin.
Sedan blev det en tradition i det svenska hemmet att man skulle tillverkar sin egen glögg baserat på kryddorna man hade i hemmet. Det var först i slutet av 1800-talet som det blev kommersialiserat och en dryck som blev synonym med julen. Olika tillverkare började paketera färdigblandad glögg och sälja med fina etiketter och symboler för julen.

Är glögg svenskt?

Nej, det kan man inte påstå. Ursprunget kommer från södra Europa och än i dag dricks det egna varianter av glögg i olika länder. I de tysktalande länderna dricks glühwein och även Frankrike och Italien har sina varianter. Men med tanke på hur mycket glögg vi i Sverige konsumerar, där bland annat Blossa varit en jätte de senaste 30 åren, så kan vi lugnt konstatera att vi bor i ett glöggland.

Även framledes lär vi stå där vi luciafirandet med en kopp varm glögg i handen, en pepparkaka i munnen och frysa, men det är synd att klaga för glöggen är en av de finaste traditionerna vi har i Sverige.

Årets glögg 2021 - läs hela listan

Hon är hjärnan bakom Blossas glöggsuccé

Läs mer om glögg på Systembolaget