Laddar annons
Kvinnliga vinmakare: Stjärnskottet Estelle Roy
29 Feb, 2024

Kvinnliga vinmakare: Stjärnskottet Estelle Roy

I en rad artiklar kommer vi porträttera framgångsrika och betydelsefulla kvinnor inom vinindustrin. Turen har kommit till det unga stjärnskottet Estelle Roy som just tagit över spakarna som ensamt ansvarig vinmakare för anrika La Chablisienne. 

– Ända sedan jag var liten så har vin intresserat mig. Min pappa gillade vin och jag kommer ihåg att jag fick vara med och dofta och lära mig. Vin är som konst för mig.

Orden ovan tillhör Estelle Roy som sedan 2012 vigt sitt liv åt att utforska, utveckla och framförallt lära sig om olika tekniker, druvsorter och metoder i sin roll som oenolog. Sedan drygt ett år tillbaka har hon tagit vad som förmodligen är hennes största steg i karriären hittills. Efter att ha gått bredvid Vincent Bartement i flera års tid är hon nu ensamt ansvarig för vinmakandet hos anrika La Chablisienne.

– Det här är bland det roligaste jag vet. Drömmen är att fortsätta göra det jag gör. Att få våga utforska och förklara det jag gör, och framförallt hitta nya tekniker inom vinmakandet, säger Estelle Roy i en intervju med Vinbanken. 

Estelle Roy: Chardonnay är en fantastisk druvsort

Hennes resa börjar dock inte i en traditionell vinort i Frankrike. Istället är hon uppväxt i den lilla staden Belfort i östra Frankrike, bara någon timme från såväl Tyskland som Schweiz. Egentligen är det vinregionen Alsace som ligger närmast henne rent geografiskt, men Estelle själv har alltid lockats av både chardonnay och pinot noir. Och då är det Bourgogne man ska leta sig till. 

La Chablisienne
Vingårdarna i Chablis

– Alsace har många fantastiska druvsorter, men det är inte samma filosofi som i Bourgogne. Här har vi egentligen en grön druva som vi fokuserar på och det är chardonnay. Det är en fantastisk druvsort. Det är en av världens kändaste druvor och det går att göra så otroligt mycket med den. Den visar upp olika ansikten i olika delar av världen. 

2023 var inte enbart ett historiskt år för Estelle Roy då det var hennes första skörd i egen regi, utan även för kooperativet La Chablisienne som firade 100 år sedan grundandet. Kooperativet består i dag av 200 odlare med totalt 1200 hektar till sitt förfogande. Man är det enda kooperativet i hela Chablis och enligt Estelle Roy så fortsätter intresset för viner från Chablis bara att öka. 

– Chablis har blivit lite av ett eget varumärke. Chablis är större och mer känt än många av de kända kommunerna i Bourgogne. Människor, som kanske inte ens är vinintresserade, känner till Chablis och de flesta vet vad man kan vänta sig av vinerna. Det är en helt egen stil jämfört med chardonnay från övriga Bourgogne. Det är mycket mineralitet, det är fräscht och det är dynamiskt. Det är lika populärt nu som det varit de senaste decennierna och efterfrågan ökar hela tiden världen över, förklarar Estelle Roy. 

"Vi är inte lika sårbara för dåliga skördar"

Redan 2012 blev hon färdig med sin oenolog-utbildning vid universitetet i Dijon. Sedan dess hann hon med att arbeta i såväl Alsace som Bourgogne, där hon på nära håll fick uppleva druvsorterna gamay, pinot gris, pinot noir och chardonnay. År 2019 hamnade hon så på La Chablisienne där hon arbetat som oenolog sedan dess, fram till 2023 då hon alltså blev ansvarig vinmakare. 

La Chablisienne

Varför tror du att Chablis fortsätter att öka i popularitet?

– Jag tror att det delvis beror på att Chablis fortsatt är konkurrenskraftigt rent prismässigt. Chablis har inte stuckit i väg lika mycket i pris som många andra chardonnay-viner från Bourgogne. Eftersom vi har ett så stort område så är vi inte lika sårbara för dåliga skördar. Vi har inte höjt priserna lika mycket som många andra producenter i övriga Bourgogne. 

Just i Sverige har Chablis i dag ett rejält fäste på hyllan och en fast plats hos de svenska vinälskarna. Enligt Estelle Roy så tror hon att succén i Sverige mycket handlar om att vinerna passar så bra till maten i Sverige. 

– Chablis anpassar sig väldigt väl till det moderna köket, och kanske även till lite yngre vinälskare. Det är rena viner som passar perfekt till mat, och speciellt till det svenska köket som innehållet mycket fräscha och rena råvaror. 

Chablis sticker ut jämfört med övriga Bourgogne

En annan stor skillnad mellan Chablis och övriga Bourgogne är att man i Chablis fortsatt har ett stort fokus på jordbruket och att många av odlarna väljer att odla andra saker än enbart druvor på sin mark. 

– 30 procent av alla odlare väljer att odla andra grödor. Många har alltså andra jobb än enbart vinodlare. I resten av Bourgogne är det enbart vin som gäller. Det gör att Chablis sticker ut en hel del. 

La Chablisienne

Estelle har även på nära hand fått se hur många fler kvinnor börjat stå i rampljuset inom vinindustrin. 

– Det märks tydligt att det finns fler och fler kvinnor som tar för sig. Flera vinhus här i Bourgogne har i dag kvinnliga vinmakare och det är en stor skillnad jämfört med hur det var innan. 

Vilken skulle du säga är den största utmaningen för dig i framtiden?

– Det finns många utmaningar men den största är att anpassa sig efter klimatförändringarna. 2021 förlorade vi 70 procent av hela vår skörd på grund av frosten. Vi har fått uppleva hagel, stormar och torra säsonger. Vi måste anpassa oss och ta vårt ansvar för klimatet. För min egen del handlar det om att hela tiden lära sig mer och få fortsätta göra det jag älskar, nämligen att producera vin, avslutar Estelle Roy.