Laddar annons
Kvinnliga vinmakare: Föregångaren Theresa Breuer
22 Feb, 2024

Kvinnliga vinmakare: Föregångaren Theresa Breuer

I en rad artiklar kommer vi porträttera framstående och betydelsefulla kvinnor inom vinindustrin. Näst på tur är Theresa Breuer, en föregångare i Rheingau som slängdes in i vinbranschen hastigt för 20 år sedan med ambitionen att fullfölja sin fars vision. 

Året är 2004 och den då 20-åriga Theresa Breuer har just gått ut skolan. Planen är att upptäcka världen och försöka klura ut vad hon vill med livet och vad hon vill jobba med. I bakgrunden har hon vinhuset som hennes far satt på den internationella världskartan, Georg Breuer. Trots att vinhuset Georg Breuer grundades redan i slutet på 1800-talet så var det först drygt hundra år senare, i början på 1980-talet som vinhuset nådde ett internationellt erkännande. Då hade Theresa Breuers far, Bernhard Breuer, utökat vingårdsarealen och haft fullt fokus på högkvalitativa torra rieslingviner i tyska Rheingau. Men i början av 2004 gick Bernhard Breuer hastigt bort, och där stod Theresa Breuer vid ett vägskäl. 

– Det var både hastigt och överraskande. Jag hade just slutat skolan och skulle klura ut vad jag ville med livet, men situation gjorde att jag slängdes in i vingården. Den första tiden efter bortgången försökte jag vara nära min far genom att gräva mig in i hans värld. Han definierade sig själv i mångt och mycket via sin passion för riesling och högkvalitativa viner med ett tydligt ursprung, berättar Theresa Breuer i en intervju med Vinbanken. 

Uppväxt med riesling sedan barnsben

– Allt betydde så mycket för honom, så det var naturligt för mig att ta in allt detta och vara nära honom på det sättet. 

Även om Theresa Breuer år 2004 var nära att välja en annan väg så har kärleken till Rheingau och druvan riesling funnits med henne ändå sedan barnsben. Hon uttrycker det själv som att hon planerade att utbilda sig till vinmakare vid universitetet i Geisenheim som i princip ligger i byn bredvid, vilket hon också gjorde något år efter sin fars bortgång. 

Theresa Breuer

– Jag har aldrig haft någon press från någon att kliva in i vinbranschen, snarare tvärtom. Många uppmanade mig att göra något annat och ha lite distans, för att sen komma tillbaka. Men jag ville vara hemma i Rheingau. 

Om du känner igen namnet Georg Breuer så beror det troligtvis på deras numer ikoniska vin Riesling Sauvage som i dag finns i ett stort antal systembolagsbutiker och som funnits på den svenska marknaden i över 20 års tid. Vinet är i dag ett av få viner på Systembolaget som varit med och satt den tyska regionen Rheingau på den svenska vinkartan, och som därmed gjort att riesling från Rheingau blivit populärt i Sverige.

Theresa Breuer: Försökt vara en autentisk ambassadör för Rheingau

– Vi är i en superpriviligerad period just nu. Om jag blickar tillbaka bara tio år så kan vi se hur mycket som hänt när det kommer till ryktet för tysk riesling. Vi har tagit ett enormt steg i att stå för högkvalitativa viner i en torr stil, och vi har alltid försökt vara en autentisk ambassadör för både Rheingau och den torra stilen av riesling. Min far kämpade för just detta och nu ser vi resultatet av det. 

Även om rieslingviner från Rheingau har en väldigt hög status på den internationella scenen så är det inte alltid fallet på den inhemska marknaden. 

– Om du frågar en tysk journalist eller en tysk vinälskare så skulle de nog säga att Rheingau är en tråkig region. Hela området sitter lite på ett rykte om att vara gammelmodigt och inte jättemodernt. Men utanför Tyskland ser man annorlunda på det. Rheingau har blivit mer modernt, det kan ingen förneka, men det är inte alltid jättemycket innovation här. Vi har en enorm vinhistoria, och framförallt har vi en historia av att exportera viner. Och det har nog lett till att bilden utomlands av Rheingau är så pass bra, då de bästa vinerna exporterades. 

Hyllar kvinnorna från föregående generation

Theresa Breuer är i mångt och mycket en föregångare inom vininudstrin i Rheingau, där hon gått i sin fars fotspår genom att ha ett stort fokus på kvalitet och ursprung. Många av Georg Breuers viner i dag kommer från enskilda vingårdar där man försöker visa upp varje enskild vingårds egna karaktär. Men när det kommer till kvinnor inom vinindustrin så vill hon helst av allt hylla den föregående generationens kvinnor. 

Theresa Breuer

– Jag tillhör den andra generationen av kvinnor inom vinbranschen. Generationen innan mig, som är 20-25 år äldre än mig, fick verkligen kämpa för sin position. De var tvungna att vara extra högljudda, de var tvungna att vara extra bra och de var tvungna att arbeta extra hårt. De har varit tvungna att visa upp sig för att få sin plats inom vinindustrin. Kvinnor har alltid funnits i branschen, men de har alltid stått bakom på andra raden. De kvinnor som tagit för sig har inte haft några män framför sig och därför har de tagit sig till den första raden. Det är dessa kvinnor som banat väg för mig och många andra i dag.

Ser klimatförändringarna som det största hotet

Theresa Breuer berättar även att det var naturligt för henne att få den positionen hon fått. 

– Jag har aldrig behövt kämpa för min position inom familjen. Jag har inga bröder och vi är bara döttrar i familjen. Det var aldrig någon situation där min far eller familj skulle bedöma vem som skulle ta över. Det var väldigt naturligt, det var lite som att gå ut och följa sina talanger. Hela attityden nu är mycket mer lugn och det är ingen som helst skillnad mellan en manlig och en kvinnlig vinmakare. 

Likt många andra vinmakare och producenter världen över så ser hon klimatförändringarna som den absolut största utmaningen och det största hotet. 

Barrels

– Det utmanar oss rejält. Vi är i en prövoperiod i Tyskland där vi försöker lära oss så fort som möjligt, men snabbhet är inte direkt vår styrka i vinindustrin. Vi kan tyvärr inte göra det fortare än vad vi gör i dag. För att förstå hur vi ska hantera klimatförändringarna så tar det ungefär fem år innan vi får resultat och lyckas implementera det vi behöver, men klimatet förändras mycket snabbare än så. Det är en mental utmaning. Det känns som att vi inte gör tillräckligt när vi själva vet att vi verkligen försöker hänga med i förändringarna. 

På frågan om riesling fortsatt är lika trendigt och hypeat som det varit det senaste decenniet så vill Theresa Breuer helst se det på från ett annat perspektiv. 

– Riesling boomar inte längre, men det är också det bästa med riesling. Det känns som att vi lyckats etablera riesling som en av de allra viktigaste druvorna för att göra vita viner av högsta kvalitet. Förr om det är en hype eller en boom, så innebär det även att det finns en väg ner. Men det viktiga är att vi har kontinuitet i riesling och verkligen visar upp att det är en druva av världsklass som är här för att stanna, och inte enbart en hypead druva för tillfället, avslutar Theresa Breuer.